Plenul CSM are pe ordinea de zi de miercuri un singur punct: "Solicitarea Ministerului Justitiei, de avizare, de catre Consiliul Superior al Magistraturii, in temeiul art. 38 alin. (3) din Legea nr. 317/2004, a proiectului de Ordonanta de Urgenta a Guvernului pentru modificarea si completarea Codului Penal si a Codului de Procedura Penala, transmis Consiliului la data de 31.01.2017".

Solicitarea Ministerului Justitiei a fost transmisa marti, potrivit documentelor postate pe site-ul CSM. Astfel, intr-o nota scrisa de mana pe solicitarea ministerului este trecuta ora 17.00, alaturi de mentiunea: "Membrilor CSM pe e-mail. Comisia 1 CSM, DLDC, ICCJ, instante si PICCJ, parchete".

In document sunt subliniate cuvintele "proiect de ordonanta", "Codului Penal", "Codului de Procedura Penala" si "rugamintea de a-l aviza".

Documentul este semnat pe ultima pagina de ministrul Justitiei. Tot acolo sunt trecuti, ca avizand favorabil, ministrul de Interne, Daniela Carmen Dan, si ministrul de Externe, Teodor Melescanu, fara ca pe document sa existe semnaturile celor doi ministri.

Proiectul a suferit unele modificari fata de prima varianta, care a primit aviz negativ din partea CSM.

Astfel, pentru favorizarea faptuitorului nu exista pedepse in cazul emiterii, aprobarii sau adoptarii actelor normative. Mai precis, membrii Guvernului si ai Parlamentului nu pot fi acuzati de favorizarea faptuitorului.

Totodata, dispare neglijenta in serviciu, iar in cazul abuzului in serviciu, functionarul trebuie sa incalce legea "cu stiinta", pentru a fi pedepsit.

OUG mentine termenul de sase luni pana la care pot fi facute denunturi si pragul de 200.000 de lei pentru infractiunea de abuz in serviciu.

Guvernul a adoptat, marti seara, prin Ordonanta de Urgenta, modificarea codurilor penale, a anuntat ministrul Justitiei, Florin Iordache, relateaza News.ro.