Guvernul se alatura liberalilor, dupa ce din vara incoace a contestat la CCR toate legile adoptate in sensul cresterii deficitului bugetar, scrie Digi24.ro.

"Asemenea cum am facut in cazul pensiilor speciale, asemenea cum am facut in cazul oricaror masuri care au un impact care nu poate fi suportat, este de datoria Guvernului sa se adreseze forului care poate decide aceste conflicte intre puterile in stat. Sa ni se spuna de catre Curtea Constitutionala daca este sau nu constitutional sa adopti un astfel de pachet fara sa indici sursele deloc. Asteptam mai intai sa vedem ce se intampla, dupa care in cateva zile vom avea din partea Guvernului aceasta initiativa", a declarat ministrul Muncii, Dragos Pislaru, intrebat, in urma cu o zi, daca Guvernul ia in calcul atacarea legii la Curtea Constitutionala.

Liberalii, la randul lor, i-au cerut presedintelui Camerei Deputatilor sa nu semneze aceasta lege pentru a fi trimisa spre promulgare. Liderii PNL sustin ca rezultatul votului a fost viciat si il acuza pe presedintele Camerei Deputatilor, Florin Iordache, ca a comis o ilegalitate. Liberalii au numarat 168 de deputati, ceea ce ar insemna ca nu a fost indeplinit cvorumul. La randul lor, cei din PSD sustin ca in sala au fost nu mai putin de 184 de alesi.

In ciuda avertismentelor serioase venite dinspre Guvern, Banca Nationala a Romaniei si numerosi analisti economici, Camera Deputatilor a dat votul final asupra majorarii salariilor din sanatate si educatie.

In aceeasi zi, de Senat au trecut, fara vreo dezbatere, doua proiecte de lege de majorare a pensiilor fostilor cooperatisti, respectiv a punctului de pensie.

Salarii cu 15% mai mari. Prin amendamentele operate OUG nr. 20/2016 de alesii PSD, ALDE si UDMR, salariile din sanatate si educatie vor creste, in medie, cu 15%.