"Lucram impreuna cu Ministerul Justitiei, cu Departamentul pentru Situatii de Urgenta, luam si exemple din alte tari sa gasim o formula legislativa care sa permita evacuarea pe situatii de dezastru, de pericol public", a precizat Vasile Dincu, raspunzand unei intrebari in contextul Seminarului privind izolarea seismica, care are loc la Facultatea de Constructii Civile, Industriale si Agricole — Universitatea Tehnica de Constructii Bucuresti.

Potrivit lui Dincu, proiectul va fi adoptat "cu siguranta inainte de terminarea mandatului acestui Guvern".

"Urmeaza sa il punem in transparenta publica, probabil (...) spre finalul lunii octombrie, sa avem si o dezbatere cu societatea civila, pentru ca este o problema importanta pentru Romania. Acordul populatiei este foarte important. In tot acest timp se lucreaza la diverse elemente ale conceptiei nationale de raspuns fata de dezastru", a mai spus Dincu.

El a subliniat ca este necesara si o schimbare de mentalitate in Romania in privinta riscurilor fata de dezastre.

"Dupa 25 de ani, eu inteleg ca nici primarii n-au avut mare curaj sa atace dreptul de proprietate al oamenilor. Si ne-am chinuit sa restituim proprietatile si atunci proprietatea este la noi sfanta. Problema este urmatoarea. In mentalitatea publica din Romania, proprietatea comuna este mai putin importanta decat proprietatea individuala sau scopurile comune sunt mai putin importante decat cele individuale. Ori trebuie sa trecem la o schimbare de mentalitate aici, atunci cand este vorba de dezastru, cand este vorba de riscuri fata de dezastre. Trebuie sa schimbam gandirea colectiva. Este mult mai importanta protectia colectiva decat, sa spunem, proprietatea individuala, acolo unde este cazul", a afirmat Dincu citat de Agerpres.