persoana care doreste sa isi schimbe domiciliul la o distanta mai mare de 50 km pentru a se angaja va putea beneficia o prima de instalare de 12.500 de lei. O persoana care nu are loc de munca si nu primeste indemnizatie de somaj, dar doreste sa se angajeze, va putea beneficia de o prima de activare de 500 lei. De asemenea, cei care fac naveta la o distanta mai mare de 15 km de localitatea in care isi au domiciliul, vor beneficia de o prima de incadrare de 0,5 lei/km dar nu mai mult de 55 lei/zi. Vor fi acordate subventii si pentru angajatori.

Potrivit unui comunicat al Guvernului, masurile pot duce la stimularea mobilitatii geografice a fortei de munca. De asemenea, ar putea ajuta la prevenirea depopularii zonelor cu grad inalt de saracie prevazute in Planul National de Mobilitate, investitorii din zonele respective fiind incurajati sa-si atraga personal calificat si din alte zone. Practic, masurile incurajeaza real atat persoanele neocupate, cat si angajatorii prin diferite forme de stimulare a crearii de noi locuri de munca.

Masurile cuprinse in acest act normativ se finanteaza din fonduri externe nerambursabile si din fondurile publice nationale aprobate in bugetul asigurarilor pentru somaj.

Masurile vizeaza persoanele aflate in cautarea unui loc de munca, angajatorii, dar si romanii din diaspora.

Sunt masuri ce incurajeaza mobilitatea lucratorilor prin acordarea unor prime (de activare, de incadrare sau de instalare) sau decontarea navetei. Spre exemplu, somerii care decid sa isi schimbe domiciliul la o distanta mai mare de 50 kilometri, pentru a deveni angajati, vor beneficia de o prima de instalare de 12.500 de lei. Finantarea acestor masuri active se va face, pentru prima data, din fonduri externe nerambursabile si din fondurile publice nationale aprobate in bugetul asigurarilor pentru somaj.

Citeste continuarea pe HotNews.ro.