Demersurile pentru inregistrarea nasterii copilului vor putea fi facute in 30 de zile, fata de 15 zile, asa cum se intampla legislatia de pana in prezent.

Pana acum, mamele care nu detineau un act de identitate sau nu au avut niciodata un certificat de nastere si nu isi puteau dovedi identitatea trebuiau sa treaca printr-o procedura de inregistrare tardiva a nasterii pe cale judecatoreasca. In acest timp expira si termenul de 15 zile pentru inregistrarea copilului si era necesara o noua procedura de inregistrare tardiva a nasterii si pentru noul nascut, scrie News.ro.

Modificarile adoptate prin ordonanta de urgenta 33/2016 a Guvernului permint posibilitatea ca noul nascut sa obtina certificatul de nastere in baza unei aprobari a primarului si cu avizul prealabil al serviciului public comunitar judetean de evidenta a persoanelor sau, dupa caz, al municipiului Bucuresti, arata Ministerul Afacerilor Interne (MAI).

De asemenea, pentru inregistrarea tardiva a nasterii pe cale judecatoreasca nu va mai fi necesara o expertiza medico-legala, lucru care ar fi ingreunat procesul, in cazul in care exista certificat medical constatator al nasterii.

„In ceea ce priveste copiii institutionalizati se vor elibera acte de identitate in care se inscrie domiciliul sau resedinta la adresa institutiei sau a centrului unde sunt institutionalizati. De asemenea, persoanele care sunt internate intr-o unitate sanitara pot solicita eliberarea unui nou act de identitate serviciului public comunitar de evidenta a persoanelor pe raza caruia se afla institutia sanitara”, mai arata MAI.