Totusi, "declaratiile presedintelui rus reprezinta un argument suplimentar privind intelegerea nivelului de amenintare pe flancul sudic al NATO, care trebuie avut in vedere atunci cand se vor lua deciziile privind garantarea securitatii europene", crede Diaconescu.

In consecinta, a spus el, "este necesar ca la Summit-ul de la Varsovia sa se elaboreze un proiect strategic, pe termen lung, privind relatia cu Federatia Rusa, care sa fie aplicat, consecvent, de catre toti partenerii NATO".

"De asemenea, masurile politico-diplomatice si militare trebuie sa aiba drept rezultat consolidarea parteneriatelor aprofundate cu statele din vecinatatea estica si sudica, precum si intarirea capacitatii acestora de a raspunde unor astfel de provocari de securitate", a adaugat fostul ministru de Externe.

El crede ca "nu mai este timpul pentru jumatati de masura" si ca partenerii europeni au datoria "de a sustine securitatea Romaniei, prin toate mijloacele, pe masura contributiei pe care o furnizeaza atat Romania, cat si Polonia".

"Sistemele anti-racheta apara intregul spatiu european deci este de datoria, in special a partenerilor europeni de a sustine securitatea Romaniei, prin toate mijloacele, pe masura contributiei pe care o furnizeaza atat Romania, cat si Polonia. Nu mai este timpul pentru jumatati de masura. Sper ca atitudinea pasiva a prim-ministrului grec, fara reactie in fata unor astfel de declaratii, va reprezenta numai o exceptie regretabila", a mai spus, pentru MEDIAFAX, fostul ministru de Externe.

Diaconescu a reamintit ca, in conformitate cu prevederile articolelor 1, 2 si 3 din Tratatul politic de baza privind relatiile intre Romania si Federatia Rusa (2003) ambele parti s-au obligat sa respecte "dreptul inalienabil al popoarelor de a-si hotari, in mod liber si fara amestec din afara, statutul politic, de a-si alege mijloacele de asigurare a propriei securitati".

"Consider ca este de datoria autoritatilor de la Bucuresti de a angaja, de urgenta, consultari bilaterale, privind clarificarea actualitatii acestor angajamente, ratificate in parlamentele celor doua state si promulgate de cei doi sefi de stat", a mai spus fostul ministru de Externe Cristian Diaconescu.

Presedintele rus, Vladimir Putin, a avertizat Romania si Polonia ca s-ar putea afla in raza de actiune a rachetelor ruse, pe fondul gazduirii elementelor sistemului antiracheta american, considerat o amenintare la adresa Moscovei, relateaza Reuters.

Aflat in vizita in Grecia, Putin a reiterat avertismentul asupra sistemului antiracheta din Romania, acuzand ca desi Moscova a solicitat in nenumarate randuri ca va lua masuri represive in caz contrar, Washingtonul si aliatii sai au ignorat aceste avertismente.

"Daca ieri in acele zone din Romania oamenii nu stiau pur si simplu ce inseamna sa fie tinte, atunci azi vor fi fortati sa ia anumite masuri pentru a-si asigura securitatea", a declarat Putin vineri seara la o conferinta de presa in Atena, alaturi de premierul grec Alexis Tsipras. "Va fi aceeasi situatie si in cazul Poloniei", a avertizat liderul rus.

MAE a reactionat la afirmatiile lui Vladimir Putin, precizand ca "distorsionarea repetata a acestor realitati nu face decat sa mentina o atmosfera tensionata, in contradictie cu spiritul de deschidere manifestat de Romania si Aliatii sai pe tema apararii antiracheta".