Tribunalul Bucuresti "admite apelul formulat de apelantul contestator Piperea Gheorghe. Schimba in parte sentinta civila apelata in sensul ca: admite contestatia formulata de contestatorul Piperea Gheorghe impotriva Hotararii nr. 3 a BEC nr. 4 - sector 4. Respinge candidatura intimatului Popescu Cristian Piedone pentru functia de primar al Sectorului 4 Bucuresti. Mentine in rest dispozitiile sentintei civile apelate".

"Referitor la contestatia depusa de petentul Piperea Gheorghe, in ce priveste, in primul rand, sustinerile ca nu sunt indeplinite cerintele legale, deoarece numarul total al alegatorilor din Circumscriptia electorala nr. 4, Sector 4, este de 274.190, iar lista de sustinatori a intimatului trebuie sa cuprinda 2.742 de sustinatori, instanta arata, astfel cum s-a retinut mai sus, ca numarul persoanelor care au semnat in listele de sustinatori ai intimatului depaseste 2.742", sustin magistratii.

Totodata, instanta subliniaza "ca, in acord cu argumentele expuse anterior referitoare la obligatia de a respecta legea, o instanta de judecata nu poate adauga la lege. In acest sens, instanta constata ca printre conditiile de admisibilitate a candidaturii, enumerate de Legea nr. 115/2015 nu se numara si necesitatea unei probe vizuale a strangerii semnaturilor sustinatorilor si nici realizarea unei campanii publice in acest sens".

Duminica, Judecatoria Sectorului 4 a respins, contestatia depusa de Asociatia „Colectiv pentru Viitor" si a stabilit ca Piedone poate candida pentru un nou mandat de primar, scrie MEDIAFAX.

Asociatia „Colectiv pentru Viitor” a anuntat, joi, pe pagina de Facebook ca va contesta candidatura depusa de Cristian Popescu Piedone pentru alegerile locale din iunie. Membrii asociatiei au notat pe pagina de Facebook, ca vor merge la Judecatoria Sector 4, insotiti de avocati, pentru a inregistra actul de sesizare, vineri la ora 11.

“Cererea de contestatie poate fi adaptata si adaugita cu suferintele si prejudiciile suferite de fiecare dintre voi ca urmare a activitatii de primar celui ce nu ezita sa ne reconfirme, prin candidatura sa, ca apropiatii nostrii au murit degeaba”, scriu reprezentantii „Colectiv pentru Viitor” pe pagina de Facebook.

Cristian Popescu Piedone a anuntat, miercuri, tot pe pagina de Facebook, ca si-a depus candidatura la Primaria Sectorului 4, dupa ce anuntase ca se retrage din viata politica, in urma tragediei din Colectiv, el fiind urmarit penal.

Piedone a precizat ca va candida ca independent. "Astazi am facut un pas care nu mi-a fost usor: mi-am depus candidatura pentru Primaria Sectorului 4. Singurii care au fost prezenti alaturi de mine au fost copiii mei: Ana si Vlad, pentru ca familia mi-a oferit sprijinul de care aveam nevoie si mi-a dat curajul de a merge mai departe" a scris Cristian Popescu Piedone, care a demisionat din functia de primar al Sectorului 4 in contextul protestelor de la sfarsitul anului trecut, declansate dupa tragedia din clubul Colectiv.

Magistratii Judecatoriei Sectorului 4 au motivat decizia prin care s-a respins contestatia depusa de Asociatia „Colectiv pentru Viitor" privind candidatura lui Cristian Popescu Piedone la Primaria Sectorului 4, sustinand ca singura in masura sa sanctioneze candidatul este comunitatea.

"Instanta subliniaza ca legea (...) nu prevede drept conditie de admisibilitate a candidaturii buna reputatie a candidatului si nici nu ar putea stipula o asemenea conditie, intrucat intr-un stat democratic fiecare cetatean cu drept de vot poate, conform aprecierii sale subiective, sa voteze un anumit candidat sau sa se abtina de la a-l vota", au explicat magistratii.

De asemenea, judecatorii sustin ca "a lasa o asemenea apreciere de ordin subiectiv – buna reputatie a candidatului – la latitudinea unui numar restrans de persoane (membrii biroului electoral, judecatori etc.), cu consecinta impiedicarii unei persoane, care indeplineste formal conditiile legale, sa candideze, ar contraveni acestui principiu democratic ca fiecare persoana este libera sa voteze un reprezentant al comunitatii sale, in functie de aprecierea subiectiva a fiecarui votant si de convingerile sale politice, indiferent de indignarea provocata de aceasta candidatura unui grup de persoane si indiferent de numarul acestora".