''Este al treilea raport MCV consecutiv bun care arata progres. A fost raportul din 2013, 2014 si acum raportul pentru anul 2015. (...) Cred ca ne apropiem de momentul in care si cei care evalueaza Romania vor putea constata ca progresele sunt ireversibile. Deocamdata, putem sa ne bucuram ca s-au remarcat progrese consistente. Categoric, s-au consolidat progresele din anii anteriori, asa cum arata si raportul'', a declarat fostul presedinte Traian Basescu pentru MEDIAFAX.

El a declarat ca raportul MCV pentru anul 2015 ar fi putut fi al cincilea sau al saselea raport care arata progres si consistenta in abordarea consolidarii justitiei in Romania, daca evenimentele din anul 2012 nu ar fi existat. ''Am un regret important, daca nu era lovitura lui Victor Ponta si a lui Crin Antonescu in anul 2012, am fi fost cam la al cincilea, al saselea raport care arata progres si consistenta in abordarea consolidarii Justitiei in Romania'', a spus fostul sef de stat.

Romania a continuat sa obtina progrese pentru indeplinirea obiectivelor stabilite impreuna cu Uniunea Europeana, dar sunt necesare eforturi suplimentare in combaterea coruptiei la toate nivelurile si pentru asigurarea independentei justitiei, recomanda raportul CE elaborat prin instrumentul MCV.

In timp ce lupta anticoruptie este apreciata, Parlamentul continua sa fie criticat in raportul MCV. "In acelasi timp, faptul ca mai multe dintre recomandarile din raportul privind MCV din 2015 raman valabile arata ca reforma nu se bucura de consensul deplin necesar pentru asigurarea progresului durabil. Independenta sistemului judiciar si respectarea hotararilor judecatoresti continua sa se confrunte cu provocari. Reforma codurilor penale este pusa sub semnul intrebarii in Parlament. Deciziile adoptate de Parlament cu privire la faptul de a permite sau nu organelor de urmarire penala sa ii trateze pe parlamentari ca pe niste cetateni obisnuiti sunt in continuare lipsite de criterii obiective", arata raportul Comisiei Europene.

Potrivit aceleiasi surse, criticile la adresa magistratilor in presa si de catre politicieni raman frecvente in Romania, situatie care risca sa afecteze activitatea justitiei. "In cursul anului 2015 s-a observat o intensificare a solicitarilor de aparare a independentei justitiei in urma criticilor dure facute de catre presa si de politicieni, inclusiv de catre premierul (n.red. - Victor Ponta) si de catre presedintele Senatului (n.red. - Calin Popescu Tariceanu). De asemenea, inca exista cazuri de presiuni asupra judecatorilor Curtii Constitutionale", subliniaza raportul.

Potrivit acestuia, in 2015, Parlamentul a refuzat aproximativ o treime din cererile formulate de DNA de ridicare a imunitatii unor parlamentari. De asemenea, raspunsul Parlamentului la solicitarile DNA este lipsit de criterii obiective pe baza carora sa se furnizeze o justificare clara si consecventa in fiecare caz, in special pentru refuzuri, iar masurile intreprinse in aceasta privinta au fost luate mai degraba de unele partide politice decat de Parlament, potrivit sursei citate.