"(...) astazi spatiul Schengen este pus sub semnul indoielii. Romania actioneaza deja ca un stat responsabil al spatiului Schengen si ia parte la constructia politicii europene de protejare si consolidare a frontierelor Uniunii. Dincolo de circumstantele prezente, Romania isi mentine obiectivul aderarii la acest spatiu" a declarat seful statului, referindu-se la principala provocare cu care se confrunta UE-migratia.

De altfel, Klaus Iohannis a subliniat ca 2015 a fost un an extrem de complicat, avand in vedere migratia si amenintarile teroriste."Anul 2015 ne-a lasat teme majore care implica nu doar reconfigurari si repozitionari strategice, ci si ratiuni umanitare. Migratia, terorismul si instabilitatea sunt probabil cele mai vizibile si mai de impact, iar lor va trebui sa le raspundem in anul 2016", a mai declarat Iohannis la Palatul Cotroceni, scrie MEDIAFAX.

O alta tema importanta pe agenda europeana, a spus presedintele, este cea legata de procesul de renegociere a relatiei dintre Uniunea Europeana si Marea Britanie. "Opinia noastra ramane neschimbata si ferma: locul Marii Britanii este inauntrul Uniunii. In acelasi timp, orice solutii vor fi gasite in acest proces, ele vor trebui sa fie in concordanta cu prevederile Tratatelor Uniunii, sa respecte drepturile si libertatile fundamentale, inclusiv libera circulatie a persoanelor", a sustinut seful statului.