Plenul Senatului a adoptat legea privind pensiile alesilor locali cu 86 de voturi "pentru", un vot "impotriva" si nicio abtinere. Liberalii au iesit din sala inaintea votului. In cadrul dezbaterii legii pensiilor pentru alesii locali, senatorul PNL Mircea Dobra a semnalat ca initiativa legislativa nu a fost asumata, in plen, nici de initiatori si nici de Guvern, reprezentatul Guvernului motivand ca institutia nu a formulat inca un punct de vedere.

Mai mult, liberalul le-a amintit colegilor senatori ca proiectul a fost adoptat tacit de Camera Deputatilor. "Nimeni nu si-a asumat aceasta responsabilitate. Poate aceste lucruri va dau putin de gandit. Noi de la PNL suntem convinsi ca nu solutia pensiilor suplimentare este solutia recunoasterii meritelor primarilor", a mai spus senatorul PNL.

"Cat timp ati avut bugetul acestei tari de ce nu v-a preocupat aceasta lege? Puteati sa o faceti inca din prima luna de mandat. Sa aratati atata grija, ca si cand numai dumneavoastra ati avea grija de primari si noi, ceilalti, nu am avea grija", a mai spus liberalul, precizand ca PNL sustine majorarea salariilor pentru alesii locali si nu introducerea acestora in categoria celor care primesc pensii speciale.

La momentul votului final, demersul liberalilor de a parasi sala a fost contestat de senatorul UDMR Verestoy Attila, care a afirmat ca nu intelege de ce liberalii pleaca in loc sa ramana si sa voteze impotriva legii. "Dupa stiinta mea, votul este deschis, se va cere o lista. Nu inteleg gestul colegilor (din grupul PNL –n.r.) de a pleca, cand au posibilitatea sa arate, cu nume si prenume, ca voteaza impotriva unei optiuni. Nu inteleg ratiunea", a declarat senatorul UDMR Verestoy Attila.

Legea, in forma adoptata de plenul Senatului, prevede ca primarii, viceprimarii, presedintii si vicepresdintii Consiliilor Judetene care indeplinesc conditiile varstei standard de pensionare esalonate au dreptul la incetarea mandatului la indemnizatie pentru limita de varsta daca nu sunt realesi pentru un nou mandat.

Pentru mandate incomplete, indemnizatia pentru limita de varsta se calculeaza proportional cu perioada de mandat efectiv exercitata, dar nu mai putin de un mandat de primar, viceprimar, presedinte sau vicepresedinte de Consilii Judetene.

Primarii, viceprimarii, presedintii si vicepresedintii Consiliilor Judetene care beneficiaza de indemnizatia pentru limita de varsta si care au ocupat pana la varsta de pensionare si alte functii pentru care este stabilita indemnizatia pentru limita de varsta, prin alte acte normative, au obligatia sa opteze pentru una dintre indemnizatii.

De indemnizatia pentru limita de varsta benficiaza si primarii, viceprimarii, presedintii si vicepresdintii Consiliilor Judetene care au avut anterior intrarii in vigoare a prezentei legi calitatea de primar, viceprimar, presedinte sau vicepresedinte de Consiliul Judetean. Cuantumul indemnizatiior pentru limita de varsta se acorda in limita a trei mandate si se calculeaza ca produs al numarului lunilor de mandat cu 0,55 din indemnizatia bruta lunara aflata in plata.

Proiectul de lege a fost adoptat tacit de Camera Deputatilor, in luna noiembrie, iar comisiile de specialitate din Senat au acordat un raport favorabil. Discutarea legii in Senat vine la mai putin de o saptamana de cand Parlamentul a adoptat si proiectul de lege privind pensiile speciale ale parlamentarilor, scrie MEDIAFAX.

Legea pensiilor pentru alesii locali va fi trimisa spre promulgare presedintelui Klaus Iohannis, care poate cere reexaminarea actului normativ.

De altfel, seful statului solicitase Legislativului si reexaminarea legii privind pensiile deputatilor si senatorilor, insa acestia au acceptat doar unele observatii. Dupa votul de saptamana trecuta din plenul Parlamentului, presedintele este nevoit sa promulge actul normativ prin care sunt introduse pensiile speciale pentru parlamentari.