Inalta Curte de Casatie si Justitie a judecat, vineri, contestatiile formulate de procurorii Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) si de Ioan Oltean dupa decizia din 10 decembrie de cercetare sub control judiciar a deputatului PNL. Instanta suprema a respins contestatiile, astfel ca Ioan Oltean va fi in continuare cercetat sub control judiciar. Decizia este definitiva.

Camera Deputatilor a avizat, in 9 decembrie, solicitarea DNA de incuviintare a arestarii preventive a lui Ioan Oltean, acuzat de coruptie in dosarul despagubirilor ANRP.

Oltean este acuzat de procurorii DNA ca a primit 600.000 de euro de la Mihai Rotaru, actionar la CS Universitatea Craiova, in incinta unei parohii, pentru a interveni in favoarea omului de afaceri la ANRP. Oltean ar fi intervenit la fosta sefa a ANRP Crinuta Dumitrean, astfel ca Rotaru a obtinut o despagubire de aproape 109 milioane de lei pentru un teren care, potrivit procurorilor, a fost supraevaluat cu peste 87 de milioane de lei.

Din Comisia Centrala pentru Stabilirea Despagubirilor din ANRP au facut parte, la momentul respectiv, Crinuta Dumitrean, care era presedintele institutiei, Sergiu Diacomatu, Remus Baciu, Rodica Constantinovici, Lacramioara Alexandru, Marko Attila si Catalin Teodorescu.

Mihai Rotaru, Crinuta Dumitrean, Sergiu Diacomatu, Rodica Constantinovici, Lacramioara Alexandru si Sergiu Negurici au fost arestati de instanta suprema pe 28 noiembrie si pusi in libertate in 10 decembrie, dupa ce ICCJ le-a admis contestatiile.

Catalin Teodorescu a fost pus sub control judiciar pe cautiune, stabilita la 1 milion de lei, dupa ce Camera Deputatilor a respins cererea de incuviintare pentru retinerea si arestarea preventiva a deputatului PNL.

Marko Attila, fost deputat UDMR, este dat in urmarire internationala, intr-un alt dosar, din luna mai, scrie MEDIAFAX.

Preotul din Chitila care l-ar fi denuntat pe Ioan Oltean le-a povestit procurorilor DNA ca a participat la diverse petreceri ale celor din conducerea ANRP, unde acestia se imbatau si vorbeau de miliardele de euro care au disparut in anii 2009 - 2011, reiese din referatul procurorilor.

"Contextul remiterii de catre Rotaru Mihai numitului Oltean Ioan a sumei de 600.000 euro a fost urmatorul, asa cum a rezultat din declaratiile martorului (...) care sunt extrem de detaliate, deoarece a fost o persoana aflata o perioada indelungata in proximitatea cesionarului Rotaru Mihai, a altor membrii ai ANRP cu functii de conducere si care erau prezente constante la parohia acestuia din Chitila jud. Ilfova participat la diverse petreceri ale celor din conducerea ANRP unde imbatau si vorbeau de miliardele de euro care au disparut in anii 2009 – 2011", se arata in referatul procurorilor DNA cu propunerea de arestare a lui Ioan Oltean.

Procurorii ar fi aflat de mita primita de Oltean de la Rotaru prin denuntul lui Adrian Alexandrescu, fostul paroh de la Biserica Sfantul Ioan Botezatorul din Chitila, unde primii doi s-ar fi intalnit pentru remiterea banilor. Alexandrescu a fost condamnat la doi ani si jumatate de inchisoare, pentru fapte de coruptie legate tot de despagubiri de la ANRP, in aprilie 2014 si eliberat conditionat in iunie anul acesta.

In referatul procurorilor se mai arata ca, din declaratiile martorului mentionat anterior, rezulta inclusiv faptul ca intre Mihai Rotaru si unul dintre vicepresedintii ANRP existau chiar discutii contradictorii si reprosuri privind de faptul ca membrii Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despagubirilor acordau prioritate dosarelor unor cesionari privilegiati de la ANRP mai mult decat acordau prioritate dosarelor sale cesionate.

Martorul citat le-a spus procurorilor ca "in preajma Pastelui 2010, in curtea bisericii din Chitila, Oltean Ioan a primit un sac mare de bani de la soferul lui Rotaru Mihai …600.000 euro".

Acelasi martor a aratat ca Remus Baciu, fost membru in Comisia Centrala pentru Stabilirea Despagubirilor, a scos odata un aparat sa verifice daca biroul preotului din cantina sociala contine cumva microfoane pentru interceptari.

Ioan Oltean a sustinut ca denuntul preotului din Chitila este mincinos si ca el nu a fost niciodata la biserica respectiva.

"Sunt acuzat (...) ca fiind autorul a doua infractiuni: trafic de influenta si complicitate la abuz in serviciu, acuzatia ce mi se aduce fiind formulata in exclusivitate in temeiul a doua declaratii ale unui preot aflat in executarea unei pedepse, prima din aprilie 2014, a doua din noiembrie 2015, declaratii care se contrazic flagrant intre ele si care nu sunt confirmate de nicio alta proba. Daca o acuzatie impotriva oricarei persoane poate fi sustinuta pe declaratiile unui denuntator aflat in stare de detinere si care isi cumpara probabil libertatea sau o parte a libertatii prin acele denunturi josnice, atunci oricine poate deveni victima unui astfel de acuzator", a aratat Oltean, intr-un comunicat.