"Probabil acele cote obligatorii ni se par o idee socanta, care ne da senzatia ca ne stirbeste suveranitatea. Pe de alta parte, din punctul meu de vedere, problema imigrantilor este una foarte clara, si anume Romania, ca stat membru al UE, trebuie sa arate ca este solidara cu eforturile si demersurile UE in a trata criza refuzatilor. Nu putem sa facem, probabil, acele eforturi pe care sunt capabile sa le faca tarile europene foarte dezvoltate economic din vestul Europei. Dar nici nu putem sa aratam egoismul vecinilor nostri. Cred ca trebuie sa intelegem ca prin atitudinea noastra, intr-un fel, rasplatim eforturile pe care UE le-a facut fata de Romania. Cred ca a trecut putina vreme de la aderarea Romaniei la UE si unii dintre noi au tendinta sa uite eforturile pe care UE le-a facut fata de Romania, atat in faza de preaderare, cat si in momentul de fata. Nu uitati ca primim subventii masive de la UE, care ajuta foarte mult in dezvoltarea economica, sociala, culturala a Romaniei. Cred ca, intr-un fel, atunci cand primesti trebuie sa stii sa dai inapoi sau sa arati macar ca poti sa faci un efort", a spus Tariceanu, raspunzand unei intrebari referitoare la cotele privind refugiatii.

Chestionat care ar fi solutia daca majoritatea in Consiliul JAI va fi pentru o cota obligatorie, in conditiile in care Romania a sustinut o cota voluntara, Tariceanu a spus ca Romania trebuie sa dea dovada de solidaritate in cadrul UE.

"Eu cred ca intotdeauna la Uniunea Europeana s-au gasit cai, pentru ca sunt oameni care au si experienta politica si intelepciunea necesare sa gaseasca solutiile de compromis si cred ca Romania trebuie sa dea dovada de solidaritate in cadrul UE. Cred ca, in general vorbind, fixarea unui mandat rigid nu ajuta in negocieri. (...) Nu stiu care vor fi solutiile (...), dar cred ca, in final, solutia va fi una care sa fie acceptabila tuturor tarilor membre", a mentionat el.

"Cred ca, in general, la negocieri cand mergi, daca vrei sa ai o posibilitate si de a iesi onorabil din acele negocieri, nu este aceea de a merge cu o formula de nediscutat. Cred ca Romania trebuie sa faca cel putin dovada ca este dispusa la un efort si acest efort sigur ca trebuie sa se bazeze pe capacitatile pe care le avem. In rest, este responsabilitatea in principal a Guvernului, a Presedintiei", a adaugat Tariceanu.

El a subliniat totodata necesitatea unor dezbateri in Parlament. "Trebuie sa spun ca, in toate tarile democratice din Europa, cand sunt astfel de probleme ridicate la nivel national, o dezbatere in Parlament nu este exclusa. Probabil ca, de multe ori, este si utila o astfel de dezbatere pe un astfel de subiect, in asa fel incat sa dea suport propunerii cu care Romania intra in discutiile de la Comisia Europeana. (...) In afara de comisiile parlamentare, cand vorbesc de dezbatere, intotdeauna ma refer la o dezbatere in plen", a mai spus Tariceanu.

Presedintele Senatului a facut aceste declaratii jurnalistilor, luni, dupa ce a participat la deschiderea anului de invatamant la Colegiul National de Informatica "Tudor Vianu" din Capitala, scrie MEDIAFAX.

Ministrul de Interne, Gabriel Oprea, a declarat, duminica, la manifestarile de Ziua Pompierilor, ca, luni, la JAI, va transmite ca Romania isi va respecta angajamentele initiale de a primi 1.875 de imigranti, iar "cu modestie, dar si cu demnitate" va vota impotriva cotelor obligatorii.