Anuntul a fost facut de Administratia Prezidentiala, care a anuntat printr-un comunicat de presa ca presedintele Romaniei, Klaus Iohannis, a semnat sambata, decretul privind promulgarea Legii pentru modificarea si completarea Legii nr. 334/2006 privind finantarea activitatii partidelor politice si campaniilor electorale. Camera Deputatilor a adoptat, pe 6 mai, cu 296 voturi "pentru", 15 abtineri si 6 voturi "impotriva", cererea de reexaminare a presedintelui la legea privind finantarea partidelor si a campaniilor electorale, stabilind ca imprumuturile facute partidelor vor trebui restituite in maximum 3 ani, relateaza MEDIAFAX.

Deputatii au adoptat raportul comisiei la cererea presedintelui de reexaminare a legii finantarii partidelor, stabilind ca imprumuturile facute partidelor vor trebui restituite in maximum 3 ani, se vor face prin virament bancar si cele care nu sunt restituite in termen sunt considerate donatii. Cererea de reexaminare solicita o precizare mai clara in legatura cu imprumuturile pe care le pot face partidele politice, iar comisia a decis modificarea legii astfel incat termenul de restituire a imprumuturilor nu poate fi mai mare de 3 ani, imprumuturile in bani si restituirea se pot face numai prin virament bancar, iar imprumuturile in bani care nu sunt restituite in termen de 3 ani se constituie in donatii, cu respectarea prevederilor referitoare la acestea.

O alta modificare decisa este in legatura cu donatiile cu sarcina cu privire la imobile cu destinatia de sedii, introducandu-se un termen de doi ani pentru a indeplini sarcina cumpararii unui imobil dintr-o donatie facuta in acest scop. Neindeplinirea termenului atrage dupa sine anularea exceptarii de la plafonare. Comisia a mai decis introducerea publicarii in Monitorul Oficial si a imprumuturilor, nu numai a donatiilor.

Legea finantarii partidelor si a campaniilor electorale a fost retrimisa de catre presedinte Parlamentului, pe 10 aprilie, inainte de sarbatoarea de Paste, pentru reexaminare, seful statului apreciind ca legea trimisa pentru promulgare are probleme legate de respectarea procedurii parlamentare. Proiectul a fost adoptat anterior de Senat, iar Camera Deputatilor este for decizional.