Judecatorii Curtii Constitutionale au decis, cu majoritate de voturi, ca exceptia de neconstitutionalitate ridicata in cazul articolului 87 alineatul 1, litera f) din Legea 161/2003 este neintemeiata.

"Functia de primar si viceprimar, primar general si viceprimar al municipiului Bucuresti, presedinte si vicepresedinte al consiliului judetean este incompatibila cu (...) functia de reprezentant al unitatii administrativ-teritoriale in adunarile generale ale societatilor comerciale de interes local sau de reprezentant al statului in adunarea generala a unei societati comerciale de interes national", prevede articolul 87 alineatul 1, litera f) din Legea 161/2003, scrie MEDIAFAX.

Decizia CC este general obligatorie si va fi publicata in Monitorul Oficial, urmand ca judecatorii constitutionali sa motiveze hotararea.

Dupa decizia CC, procesele in care alesii locali au contestat rapoartele Agentiei Nationale de Integritate prin care au fost declarati incompatibili vor fi judecate in continuare, urmand ca instantele sa decida daca aceste rapoarte vor fi sau nu anulate. In baza aceluiasi articol de lege a fost declarat incompatibil si presedintele ales Klaus Iohannis, fost primar al municipiului Sibiu.

In 24 aprilie 2013, Agentia Nationala de Integritate anunta ca a constatat ca primarul Sibiului, Klaus Iohannis, se afla in stare de incompatibilitate, intrucat are si calitatea de reprezentant al municipiului in Adunarea Generala a Actionarilor SC Apa Canal SA Sibiu, din 5 august 2010 si SC Piete SA, din 30 aprilie 2009, ceea ce contravine prevederilor legale.

In septembrie 2013, Klaus Iohannis a castigat procesul intentat ANI, dupa ce Curtea de Apel Alba-Iulia a admis contestatia acestuia la raportul de evaluare al ANI si a dispus anularea deciziei. Hotararea a fost contestata de ANI la instanta suprema, iar urmatorul termen in proces va avea loc in 14 ianuarie 2015.

Exceptia de neconstitutionalitate a fost ridicata in acest caz de primarul comunei constantene Tuzla, Constantin Micu, in cazul caruia Agentia Nationala de Integritate a intocmit un raport de incompatibilitate.

In iulie 2013, ANI arata ca 22 de alesi locali din judetul Constanta s-au aflat in stare de incompatibilitate ca urmare a exercitarii simultane atat a functiei de primar sau viceprimar, cat si a calitatii de reprezentant al unitatii administrativ-teritoriale in cadrul Adunarii Generale a Actionarilor SC RAJA SA Constanta.

Printre acestia a fost si Florin Constantin Micu, ANI sustinand ca primarul comunei Tuzla a fost in incompatibilitate in perioada 24 iulie 2008 - 29 iunie 2009. Constantin Micu a contestat decizia ANI la Curtea de Apel Constanta, care in 26 iunie i-a respins cererea, pe motiv ca este neintemeiata.