"Suntem foarte ingrijorati de derularea evenimentelor din Crimeea, de miscarile agresive ale Rusiei si de lipsa de respect fata de suvernaitatea Ucrainei. Ne gandim la o gama larga de masuri pentru a consolida increderea in randul aliatilor nostri", a precizat Duane Butcher, rugat sa comenteze declaratia ministrul de Externe, Titus Corlatean, care a cerut "o deplasare catre est a capacitatilor militare ale NATO".

"Este important ca Romania sa inteleaga ca pentru noi Articolul 5 este sacrosanct, pentru America si pentru restul Aliantei. Ne angajam sa aparam Romania", a mai spus Butcher, potrivit MEDIAFAX.

In ceea ce priveste numirea unui ambasador american la Bucuresti, insarcinatul cu afaceri a spus ca este "un job foarte important si trebuie sa avem un proces foarte minutios de alegere a unui ambasador".

Romania, "foarte ingrijorata" de evolutia situatiei in Ucraina, cu care se invecineaza, asteapta de la NATO o reorganizare a capacitatilor sale militare catre Europa de Est, a declarat joi pentru AFP ministrul roman de Externe Titus Corlatean.

"Romania, in calitate de frontiera estica a Uniunii Europene si a NATO, se afla in prima linie si noi suntem extrem de preocupati si ingrijorati de evolutia situatiei in Ucraina, care are implicatii serioase asupra securitatii internationale", a insistat ministrul in cadrul unui interviu.

Romania, fosta membra a blocului comunist si devenita membra NATO in urma cu zece ani, "are asteptari concrete de reorganizare si deplasare catre est a capacitatilor militare ale NATO (...) la fel ca in domeniile maritim, aerian si terestru", a adaugat el.