"Ieri am adoptat o pozitie cu privire la Siria. Cu ocazia desfasurarii summitului G20, 11 state membre a adoptat o declaratie comuna privind Siria. In urma consultarii cu alte institutii ale statului, am decis ca Romania sa se ralieze acestei declaratii a celor 11 state: Australia, Canada, Franta, Italia, Japonia, Rep. Coreea, Arabia Saudita, Spania, Turcia, Marea Britanie si SUA. Declaratia constata ca norma internationala impotriva utilzarii armelor chimice e in vigoare de lunga durata si universala", a declarat presedintele.

Declaratia "condamna in termenii cei mai fermi atacul cu arme chimice din 21 august" pentru care principalul responsabil este guvernul sirian. De aceea semnatarii fac apel la "un raspuns international ferm" in asa fel incat astfel de evenimente sa nu se mai petreaca.

Basescu a subliniat insa ca in aceasta problema nu exista o solutie militara.

"Semnatarii sunt constienti ca nu exista o solutie militara si o solutie politica, pasnica trebuie gasita. Semnatarii se angajeaza pentru a contribui la realizarea unei Sirii unite, extrem de important in contextul in care se pune problema impartirii Siriei si o solutie democratica. Noi statele UE si statele NATO trebuie sa ajungem la nivelul de intelepciune la care sa nu aplicam sabloanele sistemelor noastre democratice unor natiuni arabe care au alte valori culturale, istorice, traiditii".