Din primii zece oameni politici masurati in topul increderii, sapte sunt asociati USL, direct sau indirect.

Primele doua locuri la politicieni sunt ocupate in continuare de Mugur Isarescu (44%) si Victor Ponta (43,6%), ambii bucurandu-se de multa si foarte multa incredere, potrivit sondajului „Barometrul de opinie publica – Adevarul despre Romania“, realizat de INSCOP Research la comanda ziarului „Adevarul“.

Liderul PNL, Crin Antonescu, aduna 32% incredere multa si foarte multa, intr-o crestere usoara fata de luna februarie, cand cumula 30,1%. Klaus Iohannis, transformat, prin apartenenta la PNL, de la nivelul unei personalitati locale/regionale la nivelul unei personalitati nationale, inregistreaza un scor ridicat: 31%.

Din acelasi sondaj aflam ca tomanii vor republica prezidentiala (35,3%), monarhie constitutionala (17,7%), republica parlamentara (13,2%) sau republica semiprezidentiala (12,9%) ca forma de stat pentru Romania. Demn de remarcat este faptul ca in trecut, persoanele in varsta optau pentru monarhie ca forma de stat preferata.

In 2013 bazinul electoral pentru monarhie este compus din tineri intre 18 si 35 de ani. Cei care au trait direct sau prin amintiri varsta de aur a monarhiei s-au imputinat, in schimb a crescut preferinta in randul tinerilor explicabila prin atitudinea negativa fata de politica si prin dimensiunea „mondena“, cu mare trecere la publicul tanar, a monarhiilor europene, in special britanica.

Sondajul a fost realizat in perioada 19 - 27 martie 2013, inainte de controversele politice legate de numirea procurorilor. Volumul esantionului este de 1.082 de persoane, reprezentativ pentru populatia Romaniei, iar eroarea maxima admisa a datelor este de ± 3%, la un grad de incredere de 95%.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.