Dependenta de cumparaturi ar trebui recunoscuta ca o afectiune psihica, cu simptome si caracteristici distincte, un numar tot mai mare de persoane manifestand in prezent semne ingrijoratoare de comportament obsesiv in contexul accesibilitatii cumparaturilor online, sustin psihiatrii, potrivit dailymail.co.uk.

Sindromul cumparaturilor (''Buying-shopping disorder'' - BSD) este cunoscut de mai multe decenii, dar, potrivit expertilor, a capatat un nou sens in epoca internetului, in prezent afectand una din 20 de persoane. Persoanele obsedate de cumparaturile online s-ar putea confrunta cu urmatoarele probleme: stocarea prea multor obiecte cumparate, acumularea de datorii, certuri cu persoanele iubite sau pierderea completa a auto-controlului.

"Este cu adevarat timpul sa recunoastem BSD ca o afectiune mintala distincta si sa strangem mai multe informatii despre BSD manifestata in mediul online'', a spus Astrid Muller, psihoterapeut la Facultatea de Medicina din Hannover, Germania, una dintre autoarele studiului.

In cadrul cercetarii, oamenii de stiinta au analizat date provenite de la 122 de pacienti care au cerut ajutor de specialitate pentru dependenta de cumparaturi si au descoperit ca acestia se confrunta cu niveluri mai ridicate de depresie si anxietate. Potrivit cercetatorilor, cresterea numarului de magazine online, aplicatiile de cumparaturi si serviciile de livrare la domiciliu au adaugat o dimensiune cu totul noua dependentei de cumparaturi.

Internetul a transformat cumparaturile, care au devenit mai disponibile, anonime, accesibile si convenabile din punct de vedere financiar.

Magazinele online sunt deschise non-stop, iar oamenii pot cumpara fara sa interactioneze cu un vanzator sau sa fie nevoiti sa le transporte pana la domiciliu. Din mediul online poate fi achizitionat orice produs, iar site-uri precum Amazon si Boohoo ofera reduceri de preturi semnificative.

In prezent, BSD nu este considerata o afectiune mintala distincta, ci face parte dintr-o categorie denumita "alte tulburari de control al impulsurilor".

Afectand 5% din populatie si avand efecte mintale importante, sindromul cumparaturilor merita sa fie analizat cu o mai mare atentie, sustin cercetatorii germani.

BSD, si in special forma manifestata in mediul online, poate declansa o bucla de dorinte extreme de a cumpara lucruri, insotita de satisfactia cheltuirii banilor. Acest lucru poate avea drept efecte probleme de auto-control, "stres extrem", alte probleme psihiatrice, dificultati relationale, dezordine fizica si datorii, scrie Agerpres.

Citeste si:
Klaus Iohannis: Dependenţa Uniunii Europene de gazul rusesc trebuie...
Klaus Iohannis: Dependenţa...

"Speram ca rezultatele noastre, care arata prevalenta dependentei de cumparaturi online printre pacientii cu BSD aflati in tratament, va incuraja studii viitoare care sa abordeze caracteristicile fenomenologice distincte, trasaturile aferente, co-morbiditate asociata si concepte de tratament specific", a mai spus Muller.

Studiul a fost publicata in revista Comprehensive Psychiatry.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.