Președinta Ungariei și-a dat demisia

Președinta Ungariei, Katalin Novák, în vârstă de 46 de ani, a anunțat sâmbătă că demisionează din funcția de președinte, pe care o deține din anul 2022.

Decizia demisiei sale a venit după mai bine de o săptămână după ce s-a aflat că Novak a acordat o grațiere prezidențială în aprilie 2023 unui bărbat condamnat pentru că a ascuns o serie de abuzuri sexuale asupra copiilor într-un centru de copii administrat de stat.


„Am făcut o greșeală... Astăzi este ultima zi în care mă adresez dumneavoastră în calitate de președinte”, a spus Novak într-un discurs difuzat la televiziunea de stat, potrivit Reuters.

Mii de oameni au protestat vineri la Budapesta cerând demisia preşedintei Katalin Novak, în urma graţierii unui bărbat condamnat într-un dosar de pedofilie.

În anul 2023, preşedinta Katalin Novak a graţiat circa 20 de persoane, printre care şi un fost director adjunct al unui cămin pentru copii, care a fost condamnat în 2022 pentru că a ascuns fapte ale şefului său, directorul căminului.

După ce această graţiere a ieșit la iveală, partidele ungare de opoziţie au solicitat demisia preşedintei Novak, fost ministru al familiei şi o colaboratoare apropiată a premierului conservator Viktor Orban.