Israelul urmează să se prezinte joi în fața Curții Internaționale de Justiție într-un caz cu mize mari care ar putea determina cursul războiului din Fâșia Gaza. Israelul s-a pregătit să se apere la cea mai înaltă instanță a ONU împotriva acuzațiilor de genocid în Gaza. În acest timp, premierul Benjamin Netanyahu a respins, pentru prima dată public, apelurile unor miniștri de dreapta de a se ocupa permanent enclava.

În contextul în care războiul Israelului împotriva grupării Hamas se desfășoară în Gaza, Curtea Internațională de Justiție de la Haga urmează să organizeze două zile de audieri într-un caz deschis de Africa de Sud în luna decembrie a anului trecut, care susține că războiul încalcă Convenția privind Genocidul din 1948.

Într-un dosar de 84 de pagini depus la CIJ, Africa de Sud a susținut că Israelul comite genocid prin uciderea palestinienilor din Gaza, provocând vătămări psihice și corporale grave, evacuări forțate sau foamete generalizată. De asemenea, Israelul este acuzat că nu a reușit să oprească incitarea la genocid în declarațiile publice ale oficialilor săi.


„Statul Israel se va prezenta în faţa Curţii Internaţionale de Justiţie pentru a risipi calomnia absurdă a Africii de Sud, în timp ce Pretoria oferă acoperire politică şi juridică regimului violator Hamas”, a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului israelian, Eylon Levy.


Totodată, armata Israelului afirmă că ia o serie de măsuri pentru a evita victimele civile. Audierile se vor referi exclusiv la cererea Africii de Sud pentru un ordin de urgenţă ca Israelul să suspende acţiunea militară din Gaza, în timp ce instanţa, cunoscută şi sub numele de Curtea Mondială, audiază fondul cazului - un proces care ar putea dura ani de zile.

ONU definește genocidul ca fiind un act „comis cu intenția de a distruge, în totalitate sau parțial, un grup național, etnic, rasial sau religios”.


Columbia, Brazilia și Iranul sprijină demersul Africii de Sud

Columbia, Brazilia și Iranul au exprimat că sprijină demersul Africii de Sud. Israelul și-a lansat ofensiva după ce Hamas a atacat brutal pe 7 octombrie. Atunci, spune Israelul, 1.200 de persoane au fost ucise și 240 răpite.

Din acel moment, armata israeliană a distrus o mare parte din Fâșia Gaza și aproape toți cei 2,3 milioane de oameni au fost alungați din casele lor cel puțin o dată, ceea ce a provocat o catastrofă umanitară. SUA au respins acuzațiile de genocid ale Africii de Sud, cerând de asemenea Israelului să facă mai mult pentru a-i proteja pe civilii palestinieni.


„Acuzaţiile că Israelul comite genocid sunt nefondate”, a transmis purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Matt Miller, într-un comunicat.



„De fapt, cei care atacă violent Israelul sunt cei care continuă să ceară în mod deschis anihilarea Israelului şi uciderea în masă a evreilor”, a adăugat el.


Miller sprijină „dreptul Israelului de a se apăra împotriva actelor teroriste ale Hamas”, adăugând în acelaşi timp că Israelul trebuie să „respecte dreptul internaţional umanitar” şi „să caute mai multe modalităţi de a preveni vătămarea civililor şi de a investiga acuzaţiile credibile de încălcări ale dreptului internaţional umanitar atunci când ele apar”.