În ultimii ani, subiectul unirii României cu Republica Moldova este tot mai mult discutat. Unii cetățeni își doresc, alții nu. Părerile sunt diferite și în rândul oficialilor. Față de ultimul sondaj realizat în 2016 cu privire la unirea celor două țări de pe malul Prutului, numărul moldovenilor care își doresc acest lucru a crescut. Anterior, majoritatea moldovenilor erau contra unirii cu România.

Cum ar vota moldovenii în cazul unui referendul pentru unirea României cu Republica Moldova

Unirea Românie cu Republica Moldova este un subiect destul de des discutat de cele douî țări, mai ales în ultimul an de la declanșarea războiului dintre Rusia și Ucraina. Cele două state se ajută reciproc, se susțin și mențin o relație prietenoasă. O mare parte din oficialii români sunt de părere că doar unirea cu România va ajuta Republica Moldova să scape de sărăcie și de probleme. Cu un sistem defect din toate punctele de vedere, Republica Moldova încă se luptă cu comunismul și cu influențele puterilor de la Moscova.

În ceea ce privește populația, părerile sunt diferite pe ambele maluri ale Prutului. În ultimul sondaj realizat în 2016 în Moldova, numărul cetățenilor care spuneau că sunt contra unirii cu România era foarte mare. Nici românii nu erau prea încântați de un asemenea scenariu. Aceștia spun că există sărăcie și probleme destule și în România și statul nu le poate face față.

Retail jobs

Vor sau nu moldovenii să se unească cu România

Potrivit unui sondaj realizat recent de Institutul de Politici Publice din Republica Moldova, prezentat de cotidianul Timpul, în proporție de 35% dintre moldoveni ar vota pentru unire, în timp ce aproape 48% ar vota împotrivă. Totuși, există și o parte din cetățeni care nu sunt deciși asupra acestui subiect.

"Dacă vi s-ar cere să votaţi cu privire la Unirea Republicii Moldova cu România dvs. aţi vota pentru sau contra?", a fost întrebarea la care au răspuns moldovenii.


  • Aş vota pentru Unire: 35%

  • Aş vota împotriva Unirii: 47,4%

  • Nu aş participa: 4,3%

  • Nu ştiu, nu m-am decis: 11,9%

  • Nu ştiu, nu răspund: 1,4%.


Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 6 Decembrie 2022 - 11 : 12

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.