Centrala nucleară Zaporojie, localizată în sudul Ucrainei, rămâne sub controlul Rusiei, a declarat luni administraţia instalată de Moscova în oraşul ocupat Enerhodar unde se află uzina, după ce un înalt oficial ucrainean sugerase în urmă cu o zi că ar exista semne că forţele ruse s-ar pregăti să plece de aici.

Centrala nucleară Zaporojie rămâne sub controlul Moscovei, declară administrația instalată de Rusia

„Mass-media răspândesc intens falsuri cum că Rusia ar intenţiona să se retragă din Enerhodar şi să părăsească (centrala nucleară). Această informaţie nu este adevărată”, a declarat administraţia prorusă pe aplicaţia de mesagerie Telegram.

Duminică, şeful companiei de stat ucrainene pentru energia atomică afirmase că ar exista semne ce sugerează că forţele ruse ar putea pregăti retragerea de la centrala nucleară Zaporojie - cea mai mare din Europa - pe care au ocupat-o încă din luna martie, în primele zile ale războiului.

Statul Major General al forţelor armate ucrainene a indicat luni că armata ucraineană a distrus la sfârşitul săptămânii trecute şase echipamente militare ruseşti, în timp ce aproximativ 30 de militari ruşi au fost răniţi în luptele de lângă Enerhodar, conform Reuters.

Publicația menționează că nu a fost în măsură să verifice pentru moment veridicitatea acestor informații. Mulți dintre angajații de la centrala nucleară locuiesc în orașul Enerhodar din apropiere, aflat sub ocupație rusească încă din primele zile ale invaziei.

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a proclamat la finalul septembrie anexarea a patru regiuni ucrainene de către Rusia, Donețk, Lugansk (în est), Herson şi Zaporojie (în sud) - unde forţele sale revendică un control parţial, într-un demers condamnat de Kiev şi Occident ca fiind ilegal.

Zelenski avertizează asupra intenției Rusiei de a continua atacurile și de a folosi iarna ca armă

Preşedintele Volodimir Zelenski a declarat în mesajul video de duminică seara că ucrainenii trebuie să se pregătească pentru o iarnă lungă şi grea, marcată de atacuri din partea Rusiei, transmite dpa.

Citeste si:
Controlul dăunătorilor în sere
Controlul dăunătorilor în...

„Înţelegem că teroriştii plănuiesc noi lovituri. Ştim asta cu certitudine. Şi atât timp cât au rachete, nu se vor opri”, a spus şeful statului ucrainean, conform Reuters, referindu-se la atacurile forţelor ruse asupra infrastructurii critice din ultimele săptămâni.

„Rusia încearcă să folosească această iarnă şi frigul împotriva poporului”, a acuzat liderul ucrainean.

Preşedintele ucrainean şi-a îndemnat concetăţenii să fie pregătiţi să îi ajute pe cei în nevoie în lunile următoare şi să conlucreze cu forţele de apărare. El s-a declarat convins că împreună pot supravieţui oricărei situaţii.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 28 Noiembrie 2022 - 10 : 11

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.