Țările G20 sunt „profund preocupate” de criza alimentară globală

Securitatea alimentară globală a fost „exacerbată de conflictele actuale şi tensiuni", scrie G20, cerând folosirea „tuturor instrumentelor disponibile" pentru combaterea crizei şi „protejarea celor mai vulnerabili în faţa foametei", conform Reuters, citat de Agerpres.

Invadarea Ucrainei de către Rusia, care a început la sfârşitul lunii februarie, a avut un impact sever asupra pieţelor alimentare globale. Cele două ţări sunt considerate doi dintre cei mai importanţi exportatori de cereale la nivel mondial.

Statele membre G20, inclusiv Rusia, au promis că vor „acţiona pentru a promova securitatea alimentară şi energetică şi a sprijini stabilitatea pieţelor, oferind susţinere temporară şi direcţionată", potrivit comunicatului comun.


„Vom întreprinde acţiuni coordonate suplimentare pentru a aborda provocările pentru securitatea alimentară, inclusiv creşterea preţurilor şi penuria de produse alimentare şi îngrăşăminte la nivel global", adaugă documentul citat.

Ministrul ucrainean de Externe îndeamnă ASEAN să oprească „jocurile foametei” ale Rusiei

Ministrul de externe ucrainean, Dmitro Kuleba, a solicitat sâmbătă ţărilor din Asia de Sud-Est să ia toate măsurile posibile pentru a împiedica Rusia să joace „jocurile foametei", referindu-se la acordul privind exportul de cereale ucrainene, care ar putea să expire săptămâna viitoare.


„Nu este suficient doar să păstrăm Rusia la bord.Este de asemenea important să ne asigurăm că inspectorii ruşi care participă la această iniţiativă acţionează cu bună credinţă şi verifică navele fără întârzieri artificiale", a spus el, adăugând că ţări din Africa şi Asia au de suferit.

„Lansez un apel către toţi membrii ASEAN să ia toate măsurile posibile pentru a împiedica Rusia să mai joace jocurile foametei cu lumea", a insistat Kuleba.


Potrivit ONU, peste 10 milioane de tone de cereale şi alte alimente au fost exportate din Ucraina în cadrul acordului respectiv. Naţiunile Unite au avertizat că războiul Rusiei agravează criza alimentară globală, condamnând alte zeci de milioane de oameni la foamete.