Șeful diplomației europene, Josep Borrell, a avertizat miercuri că războiul din Ucraina intră într-o nouă fază „periculoasă” și într-un „scenariu înfricoșător” deoarece Rusia înregistrează eșecuri în conflictul convențional și amenință cu folosirea armelor nucleare.

Josep Borrell a avertizat că războiul din Ucraina intră într-o fază periculoasă

„Războiul a intrat într-o nouă fază. O fază fără îndoială periculoasă, pentru că ne aflăm în faţa unui scenariu înfricoşător, în privinţa căruia nu trebuie să închidem ochii", a declarat Borrell într-o intervenţie în plenul Parlamentului European, reunit în sesiune plenară la Strasbourg.

Înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe a declarat că veștile de pe câmpul de luptă „sunt bune pentru Ucraina”, care „reia ofensiva”. În schimb, a avertizat că acest conflict este „un război convențional în care este implicată o putere nucleară, o putere nucleară care în acest moment înregistrează eșecuri în conflictul convențional și care amenință cu folosirea armei nucleare”.

„Este un scenariu cu siguranţă îngrijorător în care trebuie să demonstrăm că sprijinul nostru pentru Ucraina nu slăbeşte", a insistat el.

Oficialul a explicat că armata ucraineană avansează pe trei fronturi, dar a amintit că Rusia „continuă să aibă superioritatea numerică şi superioritate de foc (...)”. Borrell a continuat prin a spune că forțele ucrainene dezvoltă o tactică de luptă „extraordinar de agilă, de o inteligență ieșită din comun, înconjurând zonele forte ruse, creând insule care ajung să fie distruse chiar de însăși retragerea armatei ruse”, astfel ucrainenii limitându-și „pierderile și înaintând pe câmpul de operațiuni într-o manieră pe care nimeni nu a putut-o anticipa”.

Citeste si:
Șeful Statului Major al Apărării, despre introducerea serviciului...
Șeful Statului Major al...

„Situaţia armatei ruse este foarte rea, între altele pentru că militarii ruşi nu ştiu la ce foloseşte acest război, iar cei 300.000 care vor fi scoşi din căminele lor pentru a fi duşi pe front vor înţelege cu atât mai puţin", a apreciat şeful diplomaţiei europene.

Josep Borrell a opinat că invazia „trebuie câștigată în primul rând pe câmpul ideilor”. El a adăugat că, dincolo de bătălia care are loc în Ucraina, se poartă „un război pentru supremația valorilor”, în contextul în care Rusia „desfășoară o campanie intensă în întreaga lume pentru a explica faptul că urmările acestui război nu provin de la războiul în sine, ci de la sancțiunile pe care le-am impus”.

Citeste si:
Irina Fodor ar fi putut fi răpită în America Express. Detaliile...
Irina Fodor ar fi putut fi...

Drept urmare, Borrell a insistat că Uniunea Europeană trebuie să facă „un efort diplomatic imens pentru a explica lumii care este scopul acestui război” și a atenționat că invazia „nu se poate încheia din cauza oboselii lumii occidentale”.

Președintele rus Vladimir Putin „crede că democrațiile sunt slabe. Că populația nu suportă o iarnă friguroasă. Speră să vină Generalul Iarnă, care a salvat mereu în ultimul moment armata rusă”, a spus Borrell. El a făcut referire la faptul că liderul de la Kremlin „așteaptă ca frigul, întreruperile de livrări de gaz, prețurile mari și temperaturile scăzute să ne mineze voința de a continua să sprijinim Ucraina”.

„Acum este momentul să le cerem europenilor să înțeleagă ce anume este în joc”, a transmis Borrell.

Citeste si:
EAU vrea explicații de la șeful delegației UE referitor la...
EAU vrea explicații de la...

Din punctul său de vedere, războiul „se poate încheia doar într-un mod în care să asigure pacea”, cu Ucraina recuperându-și integritatea teritorială și deplina suveranitate și cu Rusia asumându-și responsabilitatea politică și morală, plătind pentru reconstrucție și răspunzând pentru crimele comise.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 5 Octombrie 2022 - 02 : 10

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.