Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a revendicat marţi progrese „rapide şi puternice" ale armatei sale în sud, anunţând „zeci" de localităţi recuperate „în această săptămână" de la ruşi în regiunea în cauză şi în est, notează AFP.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski anunță progrese „puternice” ale armatei în sudul țării

Armata ucraineană realizează "progrese destul de rapide şi puternice în sudul ţării noastre", a declarat el în discursul său zilnic publicat pe reţelele sociale

„Zeci de localităţi au fost eliberate chiar în această săptămână" în cele patru regiuni anexate la sfârşitul săptămânii trecute de Rusia, şi-a exprimat satisfacţia Volodimir Zelenski.

El a citat în special opt localităţi recuperate de forţele Kievului în regiunea Herson (sud), unde armata rusă s-a retras conform hărţilor prezentate marţi de Ministerul rus al Apărării.

Hărţile prezentate de Moscova, în comparaţie cu cele din ziua precedentă, arată că forţele ruse au părăsit un număr mare de localităţi din regiunea Herson, în special Dudceanî de pe malul vestic al râului Nipru, în contextul în care armata ucraineană desfăşoară acolo o contraofensivă de mai multe săptămâni, cu slabe rezultate până în prezent.

Harta regiunii Harkov (nord-est) arată că ruşii au părăsit aproape tot malul de est al râului Oskil, ultima zonă pe care o controlau încă în regiune.

„Militarii noştri nu se opresc. Este doar o chestiune de timp până îl vom alunga pe ocupant de pe toate pământurile noastre", a dar asigurări şeful statului ucrainean.

Președintele Ucrainei salută „sprijinul” Indiei pentru Ucraina

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a salutat „sprijinul" Indiei pentru Ucraina în faţa invaziei ruse, în cursul unei rare conversaţii telefonice cu premierul indian Narendra Modi, la o lună după ce Kievul a criticat New Delhi, transmite AFP.

Volodimir Zelenski i-a „mulţumit lui Narendra Modi pentru sprijinul indian privind suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei", a indicat preşedinţia ucraineană într-un comunicat.

Citeste si:
Culiță Sterp a scăpat de controlul judiciar. Artistul poate susține...
Culiță Sterp a scăpat de...

El a subliniat, de asemenea, importanţa recentei declaraţii a premierului Modi, care a luat atitudine împotriva acestui război cu ocazia unei discuţii cu Vladimir Putin la mijlocul lui septembrie spunându-i că acum "nu este timpul pentru războaie".

New Delhi a fost criticat de Kiev pentru neutralitatea sa de până atunci în faţa invaziei ruse. Şeful diplomaţiei ucrainene, Dmitro Kuleba, a acuzat chiar India că „beneficiază" de "sacrificiile" ucrainene şi occidentale, făcând aluzie la reducerile semnificative obţinute de India la ţiţeiul rusesc.

„India are doar posibilitatea de a cumpăra petrol rusesc la un preţ foarte mic (...) pentru că cineva moare în Ucraina şi cineva din Europa aplică sancţiuni", a insistat atunci Dmitro Kuleba.

Citeste si:
Sorin Bontea a avut primul job la 16 ani. Nu i-a fost deloc ușor:...
Sorin Bontea a avut primul...

Mult mai conciliant, Volodimir Zelenski a subliniat marţi cu Narendra Modi „importanţa consolidării parteneriatului ucraineano-indian pe fondul agresiunii ruse împotriva Ucrainei", potrivit preşedinţiei de la Kiev.

El a denunţat, de asemenea, „şantajul nuclear rusesc, în special la centrala" ucraineană din Zaporojie, ocupată de trupele ruse. Este „o ameninţare nu numai pentru Ucraina, ci şi pentru întreaga lume", a adăugat preşedintele ucrainean.

Discuţia a avut loc la o zi după ce Dmitro Kuleba a plecat într-un turneu de 10 zile în Africa menit „să consolideze sprijinul politic" pentru Kiev pe continent, unde nicio ţară nu s-a asociat cu adevărat la sancţiunile occidentale împotriva Rusiei, conform Agerpres.

Citeste si:
Ce părere are Zelenski despre organizarea alegerilor prezidențiale...
Zelenski nu este de acord cu...

Rusia încearcă, de asemenea, să atragă Africa de partea ei. În această vară, şeful diplomaţiei de la Moscova, Serghei Lavrov, a vizitat mai multe ţări africane.

Ucraina este unul din furnizorii principali de cereale în Africa, dar exporturile sale au scăzut drastic în acest an din cauza blocării de către Rusia a porturilor sale maritime, ceea ce a dus la o creştere bruscă a preţurilor.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 5 Octombrie 2022 - 02 : 10

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.