Leii salvați din Ucraina vor fi trimiși în Africa și SUA

Cei doi lei au petrecut luni ultima zi pe pământ românesc. A fost o zi tristă pentru leii refugiați, dacă ar fi să ne luăm după comportamentul lor din ziua plecării. Pentru a avea o călătorie liniștită, Simba și Mir au fost tranchilizați de un medic veterinar.


„În general se estimează greutatea animalului, cu cât mai mare precizie, apoi se încarcă seringile”, a declarat medic veterinar, pentru Observator.


Odată sedate, animalele au fost urcate într-o mașină și transportate în București, unde au fost îmbarcate într-un avion care îi va duce în Africa.


„Au un sanctuar de aproape 200 de hectare, unde vor păşi pe iarbă pentru prima oară. Îi vom însoţi până acolo, şi abia aştept să văd clipa asta. Primii paşi pe iarbă, pe pământ”, a declarat Roxana Ciornei, asociație pentru protecția animalelor.


Pregătiți de călătorie sunt și cei nouă lei veniți din Odessa și cazați la Grădina Zoologică din Târgu Mureș, care vor ajunge la un sanctuat din Statele Unite Luni, felinele au fost tranchilizate, urcate într-un camion și transportate către Aeroportul Otopeni din București. Astăzi vor porni într-o călătorie cu escale la Doha și Texas, înainte să ajungă în sanctuarul din Colorado, care le va fi casă permanentă.


Derogări pentru intrarea pe teritoriul României a animalelor de companie din Ucraina

„Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) informarea despre derogarea temporară a respectării unor condiții de intrare a animalelor de companie din Ucraina pe teritoriul României.

Din cauza condițiilor excepționale generate de situația din Ucraina pentru a evita eventualele dificultăți cu refugiații care vin din această țară cu animale de companie, vă informăm că, în conformitate cu articolul 32 din Regulamentul (UE) 576/2013 cu privire la derogarea de la condițiile prevăzute pentru circulația necomercială a animalelor de companie, România autorizează circulația necomercială pe teritoriul lor a animalelor de companie astfel:

  • Animalelor care îndeplinesc condițiile de introducere în UE (identificat, vaccinat, cu/sau fără titrul de anticorpi) li se va permite intrarea.

  • Pentru animalele care:

    • Nu sunt identificate în mod corespunzător cu un microcip/tatuaj;

    • Nu sunt vaccinate împotriva rabiei sau vaccinarea nu mai este valabilă, persoana responsabilă va completa Formularul de localizare a animalului de companie, care poate fi descărcat de pe site-ul ANSVSA.


    Proprietarul animalului va putea îndeplini toate formalitățile și procedurile după intrarea în România. Pentru detalii suplimentare puteți trimite un e-mail pe adresa infoucraina@ansvsa.ro.

    Pentru facilitarea accesului refugiaților din Ucraina cu animale de companie, ANSVSA a transmis instrucțiuni în teritoriu și la punctele de trecere a frontierei”, potrivit unui comunicat ANSVSA.