Republica Moldova va plăti un avans către Gazprom pentru livrările de gaz pentru această lună, pentru a reduce temerile potrivit cărora concernul rus ar putea reduce sau tăia livrările de la 1 octombrie, a informat luni vicepremierul moldovean Andrei Spînu.

Republica Moldova va plăti un avans către Gazprom pentru livrările de gaz pe luna septembrie

„În următoarele câteva zile, Moldovagaz va plăti grupului Gazprom un avans în valoare de 33,89 milioane de dolari pentru luna septembrie”, a declarat Spînu pentru postul Pro TV Chişinău.

O companie de stat din sectorul gazului din Republica Moldova a plătit către Gazprom pentru livrările pentru luna august, dar o sursă din companie declarase pentru Reuters că Moldovagaz face eforturi pentru a efectua o plată în avans de 50% pentru septembrie, în sumă de 33,89 milioane de dolari.

Republica Moldova, una dintre cele mai sărace țări dn Europa, care se bazează pe gazul rusesc, este lovită de creșterea prețului gazelor după începerea invaziei ruse în Ucraina. Această țară se confuntă și cu problema staționării de trupe ruse în regiunea separatistă Transnistria. Înainte, președintele Maia Sandu a afirmat că țara sa analizează posibilitatea unor surse de energie alternative.

„Nu avem încredere că Gazprom va continua furnizarea de gaz către Republica Moldova după 1 octombrie. De la această dată, preţul pentru Moldova conform contractului actual ar trebui să fie semnificativ mai mic”, a susţinut lidera pro-occidentală.

„În cazul reducerii sau opririi livrărilor, examinăm posibilitatea aprovizionării cu resurse energetice din surse alternative”, a spus ea.

Andrei Spînu a declarat că Republica Moldova s-ar putea să nu afle despre o tăiere a livrărilor „până în ultimul moment”. În acel caz, țara sa ar primi gaz la prețul pieței din conducta Iași - Chișinău, care pleacă din România.

„Nu suntem îngrijoraţi pentru octombrie”, a mărturisit el, adăugând că există peste 30 de milioane de metri cubi de gaz în instalaţii de stocare în România, iar consumul de gaz va scădea în octombrie ca urmare a trecerii la petrol.

Citeste si:
România va oferi gaz Republicii Moldova. Ciucă: „Cinci milioane de...
România va oferi gaz...

Spînu a mai remarcat că un credit de la Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) pentru a achiziţiona gaz din surse alternative ar fi suficient pentru 170 de milioane de metri cubi de gaz.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 27 Septembrie 2022 - 01 : 09

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.