Statele Unite ale Americii (SUA) îl avertizează pe președintele rus Vladimir Putin asupra „consecințelor catastrofale” pe care le-ar avea utilizarea armelor nucleare în Ucraina, a declarat Jake Sullivan, consilier pentru securitate națională al Casei Albe.

SUA, avertisment către Vladimir Putin asupra „consecințelor catastrofale” pe care le-ar avea utilizarea armelor nucleare în Ucraina

Declarațiile lui Sullivan reprezintă ultimul avertisment american după amenințarea voalată făcută miercuri de liderul de la Kremlin, în discursul în care a anunțat prima mobilizare din Rusia în vreme de război de după Al Doilea Război Mondial.

„Dacă Rusia depăşeşte limita, vor exista consecinţe catastrofale pentru Rusia", a declarat Sullivan în cadrul emisiunii „Meet the Press" al NBC.

Sullivan nu a descris natura răspunsului planificat al SUA în comentariile sale de duminică, dar a menționat că SUA au explicat în privat „în mod clar în detaliu exact ce ar însemna acest lucru”.

Oficialul a afirmat că SUA au fost în contact direct frecvent cu Rusia, chiar și în ultimele zile, pentru a discuta situația din Ucraina și acțiunile și amenințările lui Vladimir Putin.

După regresele suferite pe câmpul de luptă, președintele rus mobilizează 300.000 de militari, amenințând să folosească „toate mijloacele disponibile” pentru a proteja Rusia.

„Nu este o cacialma”, a spus Putin, în ceea ce lumea a perceput o amenințare cu utilizarea armelor nucleare.

„Putin rămâne hotărât să elimine poporul ucrainean, despre care nu crede că are dreptul să existe. Aşa că va continua să încerce şi noi trebuie să continuăm să venim cu arme, muniţie, informaţii şi tot sprijinul pe care îl putem furniza", a spus Sullivan duminică.

Citeste si:
Planul de pace în 10 puncte a lui Zelenski. Putin: „Ucraina poate...
Planul de pace în 10 puncte...

Aliați ai lui Putin se declară îngrijorați de „excesele” mobilizării

Șefii celor două camere ale parlamentului rus au răspuns la o serie de plângeri cu privire la campania de mobilizare militară din Rusia. Aceștia au solicitat oficialilor regionali să țină situația sub control și să rezolve rapid „excesele” care au alimentat furia publică.

Cei doi lideri parlamentari, ambii aliaţi apropiaţi ai lui Putin, şi-au exprimat public în mod explicit furia faţă de modul în care se desfăşoară campania de mobilizare.

Valentina Matvienko, preşedintele Consiliului Federaţiei, camera superioară a parlamentului rus, a declarat că are cunoştinţă de rapoarte că au fost chemaţi bărbaţi care nu sunt eligibili pentru recrutare.

„Astfel de excese sunt total inacceptabile. Şi cred că este absolut corect că acestea provoacă o reacţie puternică în societate”, a spus ea într-o postare pe aplicaţia de mesagerie Telegram.

Citeste si:
Volodimir Zelenski: Doar Rusia poate folosi arme nucleare în Europa
Volodimir Zelenski: Doar...

Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 26 Septembrie 2022 - 02 : 09

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.