Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a cerut joi comunităţii internaţionale să reacţioneze imediat pentru a determina plecarea ruşilor de la centrala nucleară de la Zaporojie, pe care au ocupat-o şi care este ţintă a bombardamentelor.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski cere comunității internaționale să reacționeze în cazul centralei de la Zaporojie

„Întreaga lume trebuie să reacţioneze imediat pentru a-i alunga pe ocupanţii centralei de la Zaporojie", cea mai mare din Europa, situată în sudul Ucrainei şi ocupată de trupele ruse din 4 martie, a spus preşedintele ucrainean în discursul său video zilnic.

„Doar retragerea totală a ruşilor şi reluarea controlului total de către Ucraina asupra centralei ar garanta securitatea nucleară pentru întreaga Europă", a adăugat el, denunţând „şantajul nuclear rusesc".

Centrala a fost din nou bombardată joi, Ucraina şi Rusia acuzându-se reciproc de atac, la fel ca săptămâna trecută. Mai multe bombardamente, pe care cele două părţi nu şi le asumă, fără a fi posibilă verificarea din surse independente a declaraţiilor lor, au avut loc la sfârşitul săptămânii trecute, stârnind temeri în legătură cu un dezastru nuclear.

„Situaţia se înrăutăţeşte, substanţe radioactive sunt amplasate în apropiere şi mai mulţi senzori de radiaţii au fost avariaţi", a precizat joi compania de stat ucraineană Energoatom.

Guvernul de la Kiev încearcă să evacueze civilii din Donețk înainte de venirea iernii

Guvernul de la Kiev încearcă să evacueze două treimi din locuitorii regiunii Doneţk din estul Ucrainei, înainte de venirea iernii, a declarat joi vicepremierul Irina Verşciuk, citată de Reuters.

În partea din Doneţk controlată de forţele ucrainene trăiesc circa 350.000 de oameni, iar 220.000 dintre aceştia - din care 52.000 de copii - trebuie să plece deoarece riscă să nu se poată încălzi la iarnă, din cauza distrugerilor provocate de război infrastructurii, a precizat ea.

Citeste si:
Noi bombardamente la Zaporojie. Zeci de persoane au decedat
Noi bombardamente la...

Autorităţile afirmă că măsura este "obligatorie", dar cetăţenii pot cere să fie exceptaţi, completând un formular prin care îşi declară intenţia de a rămâne la casele lor.

De la 1 august au fost evacuaţi 3904 localnici, a arătat Vereşciuk. Ea a avertizat că evacuarea s-ar putea extinde şi în alte zone din Ucraina afectate de invazia rusă, cum ar fi Herson, Harkov şi Zaporojie.

Regiunea Doneţk face parte din Donbas, bazinul carbonifer şi industrial din estul Ucrainei pe care Rusia a anunţat că intenţionează să îl controleze în întregime, notează Agerpres.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 12 August 2022 - 09 : 08

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.