Preşedintele american Joe Biden a salutat, duminică, armistiţiul declarat de Israel şi Jihadul Islamic palestinian, negociat de Egipt. Oficialul de la Casa Abă a spus că sprijină o anchetă asupra informaţiilor privind victimele în rândul populaţiei civile.

Președintele american Joe Biden a salutat armistițiul dintre Israel și Jihadul Islamic palestinian

„Administraţia mea sprijină o anchetă oportună şi minuţioasă asupra tuturor acestor informaţii şi, de asemenea, facem apel la toate părţile să pună în aplicare pe deplin încetarea focului şi să asigure fluxul de combustibil şi provizii umanitare pe măsură ce luptele încetează", se arată în comunicatul liderului de la Casa Albă.

Vineri, de la începutul a operaţiunii israeliene care a vizat Jihadul Islamic din enclava palestiniană,„43 de palestinieni au fost martirizaţi, inclusiv 15 copii", iar „311 au fost răniţi", potrivit oficialilor din Fâşia Gaza, citaţi de AFP.

Israel, armistițiu cu Jihadul Islamic negociat de Egipt

Israelul a confirmat duminică intrarea în vigoare a unui armistiţiu cu gruparea palestiniană Jihadul Islamic la ora locală 23:30 (20:30 GMT), în a treia zi a ostilităţilor soldate cu zeci de morţi în Fâşia Gaza. Biroul premierului Yair Lapic a declarat că „poate confirma că încetarea focului va intra în vigoare în această seară, la 23:30".

„Dacă încetarea focului este încălcată, statul Israel îşi rezervă dreptul de a răspunde ferm", a completat prim-ministrul israelian într-un comunicat în care mulţumeşte Egiptului pentru eforturile de a media criza.

Înainte, un oficial al serviciului egiptean de securitate a declarat, sub protecția anonimatului, că „Egiptul face apel la toate părțile pentru o încetare a focului începând de duminică, ora 23:30, ora locală” în Fâșia Gaza, între Israel și gruparea armată palestiniană.

La scurt timp, Jihadul Islamic a informat, într-un comunicat, că va „înceta ostilitățile” din acel moment, în conformitate cu apelul egiptean, dar „a subliniat dreptul său de a răspunde oricerei (noi) agresiuni” israeliene.

Citeste si:
Qatarul confirmă prelungirea armistițiului între Israel și Hamas cu...
Qatarul confirmă prelungirea...

Raiduri în Gaza și sirene de avertizare în sudul Israelului după intrarea în vigoare a armistițiului

Sirenele de avertizare au sunat duminică seara în localităţile din sudul Israelului din apropierea Fâşiei Gaza, în pofida unui acord de armistiţiu cu Jihadul Islamic palestinian intrat în vigoare cu puţin timp înainte, transmite AFP.

„Sirenele au sunat în sectorul adiacent Fâşiei Gaza", a informat armata israeliană într-un scurt comunicat.

Anterior, armata israeliană a anunţat că a efectuat lovituri asupra poziţiilor Jihadului Islamic din Gaza, la câteva minute după intrarea în vigoare, la 20:30 GMT, a armistiţiului negociat de Egipt.

„Ca răspuns la rachetele lansate în teritoriul israelian, armata loveşte în prezent un număr mare de ţinte aparţinând organizaţiei teroriste Jihadul Islamic în Fâşia Gaza", a spus armata israeliană într-un comunicat transmis la 20:33 GMT.

Citeste si:
Se schimbă cursul războiului? Israelul, acuzat de genocid de Africa...
Se schimbă cursul războiului?...

Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 8 August 2022 - 09 : 08

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.