Începând din această lună, Danemarca are o formațiunea politică condusă în întregime de Inteligență Artificială, care se numește Partidul Sintetic și se autoproclamă anti-politic. Acesta vrea să optimizeze sistemul de vot din țară și să participe la următoarele alegeri parlamentare din anul 2023.

Inteligență Artificială pe scena politică. Danemarca este prima țară cu un partid condus de roboți

Înainte de a fi lansat, softul a analizat toate publicațiile scrise de partidele daneze din ultimii 50 de ani. Drept urmare, a venit cu o propunere de un program politic ce reprezintă viziunile unei persoane „obișnuite”.

Robotul vrea să instaureze un venit minim universal mai mult decât dublu față de salariul mediu din prezent și să adauge un nou obiectiv în programele ONU, care să le permită oamenilor și algoritmilor să coexiste.

Pentru moment, nu se știe dacă acest grup politic va reuși să câștige un loc în parlament, dar cert este că a anunțat că va organiza prima sa reuniune electorală pentru un public uman, în luna septembrie a acestui an.

„Este o modalitate de a imita și simula procesul politic de la un capăt la altul”

Dacă va intra în parlament, Partidul Sintetic a anunţat că va numi un reprezentant însărcinat cu asigurarea unei legături între inteligenţa artificială şi dezbaterile politice organizate în parlamentul danez.

Prin acest partid, colectivul Computer Lars vrea să aducă pe agenda discuţiilor parlamentare subiectul algoritmilor, o temă pe care membrii săi o consideră foarte puternică, dar care este absentă din politica daneză.

„Ideea partidului nostru este de a lua această enormă forţă politică şi economică (AI – n.r.) şi de a încerca să o înscriem în sistemul politic tradiţional”, a explicat Asker Bryld Staunaes.

„Este o modalitate de a imita şi de a simula procesul politic de la un capăt la altul, dar într-o confruntare directă cu aparatul legislativ”, a declarat Asker Bryld Staunaes.

Citeste si:
GoTech World, cea mai mare expo-conferință a industriei IT din...
GoTech World, cea mai mare...

Obiectivele partidului

Formulate de inteligenţa artificială, propunerile politice ale Partidului Sintetic conţin iniţiative precum instaurarea unui venit minim universal foarte ridicat, în valoare de 100.000 de coroane daneze pe lună (circa 13.400 de euro), mai mult decât dublu faţă de salariul mediu din Danemarca, şi adăugarea unui al 18-lea obiectiv în programul de dezvoltare durabilă al ONU, ce ar permite „oamenilor şi algoritmilor să coexiste mai direct decât în prezent”, a explicat Asker Bryld Staunaes.

Partidul Sintetic, ai cărui membri actuali sunt specialiștii din colectivul Computer Lars şi colaboratorii lor tehnici, oferă utilizatorilor posibilitatea de a interacţiona direct cu inteligenţa sa artificială pe aplicaţia Discord, prin intermediul unor roboţi conversaţionali (chatbots).

Citeste si:
PSD consideră că USR a devenit singurul partid din România care...
PSD consideră că USR a...

Până acum, Danemarca numără 230 de micropartide, inclusiv Partidul Sintetic, care nu dispune încă de cele 20.182 de semnături necesare pentru a putea să se prezinte la alegerile parlamentare. Partidul Sintetic a obţinut până astăzi doar patru semnături, potrivit unei numărători oficiale.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 7 August 2022 - 01 : 08

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.