Turnul Eiffel este unul dintre cele mai importante atracții turistice din Franța. Zeci de mii de turiști din diferite colțuri ale lumii vin pentru a admira acest simbol al Parisului. Potrivit unor rapoarte, Turnul Eiffel ar fi într-o stare deplorabilă, plin de rugină și pe cale să se prăbușească. Monumentul ar avea nevoie urgent de o reabilitare. Turnul Eiffel a fost construit pentru a rezista timp de 20 de ani, însă acesta are deja o vechime de 130 de ani.

Turnul Eiffel este pe cale să se prăbușească

Revista franceză Marianne a făcut publice mai multe documente care atestă că Turnul Eiffel se aflî intr-o stare degradată și are nevoie urgentă de o reabilitare. Structura de fier a monumentului ar fi plină de rugină și ar avea nevoie de reparații pentru a putea „supraviețui” în continuare. Datorită desfășurării Jocurilor Olimpice din 2024, autoritățile franceze au discutat acest aspect și au recurs deja la măsuri de reabilitare a turnului.

Chiar și așa, experții revistei franceze sunt de părere că această reparație ar trebui să presupună ceva mai mult decât un simplu strat de vopsea deasupra. Monumentul turistic nu are riscul de a se nărui în zilele următoare, însă trebuie să se ia măsuri din timp, mai menționează reprezentanții revistei.

„Dacă Gustave Eiffel ar vizita locul, ar leșina. E o probabilitate mică să se dărâme mâine dimineață, dar e adevărat că nu e deloc în stare bună”, au mai precizat sursele.

Cât ar costa reabilitarea Turnului Eiffel

Specialiștii consideră că reparația Turnului Eiffel ar costa în jur de 60 de milioane de euro. În același timp, criticii sunt de părere că acest proces este o pierdere de timp și bani. Din cauza întârzierilor produse de pandemia de coronavirus, doar 5% din suprafața Turnului Eiffel a fost revopsită în loc de cele 30% din suprafața monumentului.

În primă fază era recomandat ca monumentul să fie revopsit la fiecare șapte ani, însă experții spun că în anumite zone, „rugina a câștigat și mănâncă fierul monumentului ca termitele din lemn”. În anul 2014 doar 10% din vopseaua de pe Turnul Eiffel s-a mai păstrat pe monument, în rest se cojea și cădea, lăsând fără protecție cele 6.300 de tone de fier din care este creat Turnul Eiffel.

Citeste si:
Ramona Olaru, moment de panică în Paris. Ce i s-a întâmplat...
Ramona Olaru, moment de...

Turnul Eiffel este o contrucție impunătoare din fier cu o înălțime de 324 de metri. Acesta se află în centrul Parisului și a devenit simbolul Franței. Construcția turnului a început pe 28 ianuarie 1887 și a fost inaugurat pe 31 martie 1889. Turnul Eiffel este vizitat anual de peste 5,5 milioane de turiști.


Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 6 Iulie 2022 - 12 : 07

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.