Cele 27 de țări membre ale Uniunii Europene au adoptat proiectul Comisiei de a reduce total emisiile de CO2 la mașinile noi din Europa începând din anul 2035. Această măsură va impune achiziționarea mașinilor 100% electrice.

UE a aprobat sfârșitul motoarelor termice din 2035

Acest proiect a fost propus de executivul european în iulie 2021. Acesta semnifică scoaterea din circulație a vehiculelor care consumă benzină şi diesel în UE începând din 2035. Măsura trebuie să contribuie la atingerea obiectivelor climatice ale continentului, în special neutralitatea carbonului până în 2050.

La cererea Germaniei şi a Italiei, cei 27 de membri UE au decis într-un final să admită o posibilă undă verde în viitor pentru tehnologii alternative, cum ar fi combustibilii sintetici sau motoarele hibride reîncărcabile, în cazul în care acestea vor putea face ca obicetivul central să fie atins, și anume cel de eliminare completă a emisiilor de gaze cu efect de seră de la vehicule.

De asemenea, miniştrii Mediului din UE, care s-au reunit la Luxemburg, au aprobat o prelungire pentru o perioadă de cinci ani a scutirii de obligaţiile de CO2 acordată producătorilor de „nişă” sau producătorilor care fabrică mai puţin de 10.000 de vehicule pe an, până la sfârşitul anului 2035.

Această clauză este numită uneori și “amendamentul Ferrari” și face referire în special la mărcile de lux. Urmează ca aceste măsuri să fie negociate cu deputaţii europeni.

“Aceasta este o mare provocare pentru industria noastră de automobile”, a recunoscut ministrul francez pentru tranziţie ecologică, Agnès Pannier-Runacher, care a prezidat întâlnirea de marţi.

Oficialul francez a estimat că acest lucru este o “necesitate” în faţa concurenţei din China şi Statele Unite care au speranțe mari de la vehiculele electrice care sunt văzute ca viitorul industriei. Aceste decizii vor “permite o tranziţie planificată şi însoţită”, a adăugat ministrul.

Citeste si:
Prețul benzinei a scăzut. Cât costă un litru de motorină în...
Prețul benzinei a scăzut. Cât...

Tot mai multe state din Europa încearcă să creeze condiții pentru mașinile electrice pentru a încuraja oamenii să opteze pentru un automobil ecologic și econom.


Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 29 Iunie 2022 - 10 : 06

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.