Liderii G7 au calificat luni drept un „atac abominabil” și „o crimă de război” bombardamentul rusesc cu rachete asupra unui centru comercial din Kremenciuk în care și-au pierdut viața cel puțin 16 persoane. Preşedintele francez Emmanuel Macron a denunţat o „oroare absolută" după ofensivă și a cerut poporului rus să „privească adevărul în față”. 

G7, despre bombardamentul rusesc asupra centrului comercial din Kremenciuk: „un atac abominabil”, „crimă de război”

„Atacuri fără discernământ la adresa civililor nevinovaţi constituie o crimă de război", au spus liderii reuniţi în cadrul summitului G7 desfășurat într-un castel din Alpii bavarezi din sudul Germaniei într-o declaraţie care „condamnă solemn atacul odios" şi asigură că președintele rus Vladimir Putin va trebui să „dea socoteală".

Șeful de stat francez a denunțat o „oroare absolută” după agresiunea din Kremenciuk și a solicitat rușilor să „privească adevărul în față”, într-o postare pe Twitter însoțită de o înregistrare video cu mall-ul în flăcări.

„Împărtăşim durerea familiilor victimelor. Şi furia pentru o asemenea infamie", a adăugat Emmanuel Macron, care participă la summitul G7, într-un mesaj difuzat în limbile rusă şi ucraineană.

La rândul său, secretarul de stat Antony Blinken a mărturisit că lumea este „îngrozită" de acest atac, „cea mai recentă dintr-o serie de atrocităţi".

Atacul asupra mall-ului din Kremenciuk. Bilanț: 16 morți și 59 de răniți

Bilanțul morților în urma atacului cu rachetă al forțelor moscovite asupra unui centru comercial din Kremenciuk a crescut de la 13, număr inițial, la 16 morți și 59 de răniți, potrivit informaţiilor furnizate de şeful serviciilor de urgenţă ucrainene, transmite marţi AFP.

„La ora actuală avem cunoştinţă de 16 morţi şi 59 de răniţi, dintre care 25 se află în spital. Informaţiile sunt în curs de actualizare", a anunţat pe Telegram Serghii Kruk în noaptea de luni spre marţi.

Citeste si:
Ucraina susține că a doborât trei bombardiere rusești Su-34....
Ucraina susține că a doborât...

Echipajele de intervenţie se concentrează în principal pe „salvare, îndepărtarea dărâmăturilor şi stingerea incendiului", potrivit sursei citate. Serghii Kruk a adăugat că „toate echipele de intervenţie lucrează în mod intens" iar activitatea "va continua 24 de ore din 24".

„Vreau să insist din nou: nu ignoraţi raidurile aeriene!" a avertizat şeful serviciilor de urgenţă ucrainene.

Ofensiva, criticată de Zelenski

„Atacul rusesc de astăzi asupra unui mall din Kremenciuk este unul dintre cele mai neruşinate acte de terorism din istoria Europei. Un oraş paşnic, un centru comercial obişnuit cu femei, copii, civili obişnuiţi", a spus Volodimir Zelenski într-o înregistrare video pe Telegram. Potrivit acestuia, o mie de persoane erau în interiorul clădirii, dar „mulţi oameni au reuşit să iasă".

Citeste si:
Armata israeliană susţine că a vizat reţeaua subterană a Hamas....
Armata israeliană susţine că...

„Doar nişte terorişti absolut nebuni ar putea lovi un astfel de obiectiv cu rachete şi ei nu ar trebui să îşi afle locul pe Pământ", a continuat preşedintele Ucrainei, care a vorbit de un „atac calculat".


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 30 Iunie 2022 - 08 : 06

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.