Sberbank a fost eliminată din reţeaua SWIFT

În al șaselea pachet de sancțiuni la adresa Rusiei se specifică și despre eliminarea băncii Sberbank din sistemul SWIFT. Totodată, o altă sancțiune este interdicţia asigurării navelor ruseşti de către companiile din UE şi interdicția de a furniza companiilor ruseşti mai multe servicii. Tot în acest pachet de sancțiuni au fost incluse și suspendarea difuzării a altor trei posturi de stat ruse din UE.

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că este fericită că liderii UE au fost de acord cu întocmirea celui de-al șaselea pachet de sancțiuni la adresa Rusiei.


”Sunt foarte bucuroasă că liderii au reuşit să cadă de acord în principiu asupra celui de-al şaselea pachet de sancţiuni. Datorită acestui fapt, Consiliul ar trebui să poată finaliza acum o interdicţie a aproape 90% din toate importurile de petrol ruseşti până la sfârşitul anului. Acesta este un pas important înainte”, a spus von der Leyen, potrivit news.ro.


Von der Leyen a menționat că cele 10% din importurile de petrol rusesc au loc prin intermediul unei conducte în Ungaria şi Slovacia, însă aceste importuri nu vor fi sancționate. Două treimi din petrolul importat în UE este transportat pe mare şi o treime în conducte.


Trei posturi de stat ruse din UE au fost suspendate

Șefa Comisiei Europene a afirmat că liderii au fost de acord să elimine cea mai mare bancă din Rusia, Sberbank, din reţeaua SWIFT. Totodată, aceștia au fost și pentru instituirea unei interdicţii privind asigurarea navelor ruseşti de către companiile din UE şi o altă interdicţie de a furniza companiilor ruseşti o gamă largă de servicii. Tot în acest pachet de sancțiuni a fost introdusă și suspendarea difuzării a încă trei posturi de stat ruse din UE, însă nu au fost specificați.


”Lucrăm la un mecanism pentru a avea un pachet extraordinar de asistenţă macrofinanciară de 9 miliarde (euro), la care vom discuta în săptămâna viitoare cum să-l punem în aplicare”, a spus von der Leyen.


Liderii Europei au discutat și despre reconstrucția Ucrainei. Von der Leyen a menționat că aces lucru va avea mai mult succes dacă între statele UE va exista o coordonare.


„A fost bine că am putut discuta propunerea Comisiei în Consiliu, de a crea o platformă în care să putem canaliza toate iniţiativele internaţionale”, a mai spus preşedinta Comisiei.



Al 6-lea pachet de sancțiuni pentru Rusia

Pachetul al șaselea de sancțiuni adoptat contra Rusiei conține sistarea livrării ţiţeiului, dar și a produselor petroliere din Rusia către statele UE. Totodată, în cazul ţiţeiului livrat prin conductă va fi aplicată o excepție temporară.

Preşedintele Consiliului European a declarat că aceste noi sancțiuni vor afecta 75% din importurile de petrol ruseşti, iar 90% din petrolul rusesc importat în Europa va fi interzis până la sfârşitul anului.