Percheziție la domiciliul lui Igor Dodon

Ofițerii Serviciului de Informații și Securitate din Republica Moldova împreună cu procurorii anticorupție au decis să efectueze percheziții la locuința fostului președinte, Igor Dodon. Acesta este suspectat în cadrul dosarului "Kuliok" (Sacoșa). În anul 2019 în mediul online a apărut un clip video în care se vede cum fostul președinte al Partidului Democrat din Moldova, Vlad Plahotniuc, i-a transmis o sacoșă neagră președintelui Igor Dodon. Se presupune că în acea pungă s-ar fi aflat o sumă mare de bani.

Tot în înregistrarea video se vede cum Dodon refuză să ia sacoșa și îi spune lui Plahotniuc să i-o dea lui Constantin Botnari, care la rândul său urmează să o transmită lui Corneliu Furculiță, membru PSRM. Potrivit imaginilor video devenite virale pe paginile de socializare rezultă că banii pe care îi ia Dodon de la Plahotniuc sunt destinați pentru salariile membrilor PSRM.


A fost reluată urmărirea penală în cazul dosarului "Kuliok”

La data de 18 mai, procurorul general interimar, Dumitru Robu, a semnat ordonanța cu privire la reluarea urmăririi penale în dosarul "Kuliok”, după ce în luna mai 2020, Procuratura Generală din Moldova, care era condusă pe atunci de Alexandru Stoianoglo, a decis anularea începerii urmăririi penale, motivând că se îndoiește de autenticitatea imaginilor video, circumstanțele în care au fost realizate, dar și alte detalii ale acestor imagini video.


”Perchezițiile se efectuează inclusiv la alte locații, imobile deținute prin persoane interpuse, în cadrul dosarului penal pornit în temeiul bănuielii rezonabile de comitere a infracțiunii prevăzute de art.324 (coruperea pasiva) art.181/2( acceptarea finanțării partidului politic de către o organizație criminală), art.337( trădare de patrie) și art.330/2 (îmbogățire ilicită)”, a declarat Mariana Cherpec, procurorul responsabil de comunicare cu mass-media pentru Știri.md.


Igor Dodon a ocupa funcția de președinte a Republicii Moldova în perioada 23 decembrie 2016 și 24 decembrie 2020. Din 2009 până în 2016 omul politic a condus Partidul Socialiștilor din Republica Moldova. Dodon a fost mereu un lider pro-rus, având susținere directă de la autoritățile de la Kremlin.