Șeful Organizației Mondiale a Sănătății a vorbit, la Geneva, despre provocările ”formidabile” cu care se confruntă, astăzi, omenirea.

Tedros Adhanom Ghebreyesus, șeful OMS, a vorbit la Geneva, unde unde experții agenției de sănătate a ONU discutau despre epidemia de variolă a maimuței din 15 țări din afara Africii, despre provocările lumii de azi.

Peste 80 de cazuri de variolă confirmate pe Glob

Mai mult de 80 de cazuri de variolă au fost confirmate în Europa, SUA, Canada, Australia și Israel, dar riscul răspândirii acestei boli rămâne scăzut. Cu toate acestea, riscul pentru publicul larg este scăzut, scrie Mediafax.

Variola maimuței - virusul care este cel mai frecvent în zonele îndepărtate din Africa Centrală și de Vest - nu tinde să se răspândească ușor între oameni, iar boala este de obicei ușoară. Majoritatea persoanelor care se infectează cu acest virus se recuperează în câteva săptămâni.

Epidemia i-a luat prin surprindere pe oamenii de știință, iar oficialii britanici din domeniul sănătății au emis noi sfaturi, spunând că persoanele care contactează cazurile cu risc ridicat ar trebui să se autoizoleze timp de trei săptămâni. Belgia a devenit vineri prima țară care a anunțat o carantină de trei săptămâni pentru persoanele infectate.

”Provocările” lumii de azi: boli, schimbări climatuce, războaie

Variola Maimuței este în curs de cercetare, dar oamenii de știință sunt optimiști. Vaccinul împotriva variolei obișnuite are o eficiență de aproximativ 85% în prevenirea infecției, deoarece cele două virusuri sunt destul de asemănătoare.

"Este o problemă de sănătate: "Bineînțeles că pandemia [de Covid] nu este singura criză din lumea noastră. În timp ce vorbim, colegii noștri din întreaga lume răspund la focare de ebola în Republica Democratică Congo, la variola maimuței și hepatita de cauză necunoscută și la crize umanitare complexe în Afganistan, Etiopia, Somalia, Sudanul de Sud, Republica Arabă Siriană, Ucraina și Yemen. Ne confruntăm cu o convergență formidabilă de boli, secetă, foamete și război, alimentată de schimbările climatice, inechitate și rivalitate geopolitică", a spus șeful OMS.

După ce epidemia a fost identificată pentru prima dată în Marea Britanie, virusul a început să fie detectat în întreaga Europă - agențiile de sănătate publică din Spania, Portugalia, Germania, Belgia, Franța, Olanda, Italia și Suedia confirmând cazuri.

Alte cazuri au fost confirmate duminică în Austria și Elveția.

UNHCR: A fost depăşit pragul de 100 de milioane de oameni care şi-au părăsit casele din cauza conflictelor

Numărul oamenilor forţaţi să îşi părăsească locuinţele din cauza conflictelor, violenţelor, încălcărilor drepturilor omului şi persecuţiilor a depăşit pragul de 100 de milioane pentru prima dată, număr care a crescut brusc din cauza războiului din Ucraina şi a altor conflicte sângeroase, a anunţat Înaltul Comisariat al Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi (UNHCR), informează Hotnews.

“100 de milioane este un bilanţ crunt – îngrijorător şi alarmant, în egală măsură. Este un record care nu ar fi trebuit să fie stabilit vreodată. Trebuie să fie un semnal de alarmă pentru rezolvarea şi prevenirea conflictelor distructive, încheierea persecuţiilor şi rezolvarea cauzelor care duc la părăsirea caselor de către oameni nevinovaţi”, a declarat înaltul comisar ONU pentru Refugiaţi, Filippo Grandi, citat de news.ro.

Potrivit datelor UNHCR, numărul oamenilor care au fugit din calea războiului, de conflicte şi persecuţii a ajuns la 90 de milioane la finalul anului 2021, propulsat de noi valuri de violenţă în ţări ca Etiopia, Burkina Faso, Myanmar, Nigeria, Afganistan şi RD Congo.


Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Ultima actualizare: 23 Mai 2022 - 11 : 05

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.