Președintele american Joe Biden s-a declarat „pregătit” pentru un eventual test nuclear nord-coreean, dar și-a reafirmat deschiderea pentru un dialog cu un mesaj scurt către Kim Jong Un, cu puțin timp înaintea plecării către Japonia. Înștiințarea șefului de stat american pentru omologul său.

Joe Biden, pregătit pentru un test nuclear al Coreei de Nord. Mesajul său către Kim Jong Un

„Suntem pregătiţi pentru tot ceea ce poate face Coreea de Nord", a dat Biden asigurări, afirmând că „nu este îngrijorat" de un eventual test nuclear.

Întrebat de un jurnalist dacă are un mesaj pentru președintele nord-coreean, oficialul american a răspuns: „Bună ziua. Punct final”. Acesta este un mod de a spune că SUA rămân deschise la dialog cu Coreea de Nord, chiar și în absența reciprocității. Discuțiile cu Phenianul sunt într-un punct mort după eșecul summitului din anul 2019 între Kim Jong Un și șeful de stat american de atunci, Donald Trump.

Biden s-a aflat duminică în capitala Seul, de unde a plecat la începutul după-amiezii, cu destinația Japonia, un alt mare aliat al SUA în regiune. Este a doua etapă a turnelui său în Asia în calitate de președinte.

El a făcut cunoștință la Seul cu omologul său Yoon Suk-yeol. Cei doi au evocat o intensificare a exercițiilor militare comune pentru a contracara postura agresivă a regimului din Coreea de Nord.

Conservatorul pro-american venit la putere la începutul lunii mai a adus la cunoștință și desfășurarea de către SUA în țara sa a unor „mijloace strategice” pentru a contracara „un atac nuclear”. Aceste mijloace ar urma să includă „avioane de vânătoare și rachete, spre deosebire de anul trecut, când nu ne gândeam decât la o umbrelă nucleară pentru disuasiune”, a menționat Yoon Suk-yeol.

Avertismentul serviciilor de informații sud-coreene

Serviciile de informații sud-coreene au transmis că Phenianul a terminat pregătirile pentru a realiza un test nuclear. Acesta ar fi al șapterea din istoria sa și primul din ultimii cinci ani. Nu este exclus ca acesta să se producă înainte de finalului turneului lui Joe Biden în Asia.

Citeste si:
Război Israel - Palestina: SUA forțează soluția celor două...
Război Israel - Palestina:...

Ceea ce amplifică incertitudinile acum este și faptul că Republica Democrată Coreeană (RPDC) se confruntă cu o explozie a epidemiei de COVID-19, cu peste 2,6 milioane de cazuri și 67 de morți, conform celui mai recent bilanț oficial. Populația nu este vaccinată împotriva noului virus.

Phenianul caută „momentul potrivit” pentru a-l efectua (deputat sud-coreean)

Coreea de Nord a încheiat pregătirile în vederea unui test nuclear şi aşteaptă cel mai bun moment pentru a-l declanşa, a declarat joi un deputat sud-coreean, care citează informații furnizate de serviciul secret sud-coreea (NIS).

„Pregătirile pentru un test nuclear sunt acum încheiate şi (Phenianul) caută acum momentul potrivit” pentru a-l efectua, a declarat presei deputatul Ha Tae-keung, membru al comisiei pentru informaţii a Adunării Naţionale.

Citeste si:
Președintele Vladimir Putin dorește ca Rusia și Coreea de Nord să...
Președintele Vladimir Putin...

În pofida extinderii rapide a epidemiei de COVID-19, au fost detectate totodată semne ale unei lansări de rachete, a prevenit NIS într-un briefing cu membrii comisiei.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 22 Mai 2022 - 12 : 05

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.