Aprovizionarea Finlandei cu gaze naturale din Rusia a fost oprită sâmbătă, a anunțat compania energetică publică finlandeză Gasum. Țara nordică a refuzat să plătească furnizorului Gazprom în ruble. 

Companie: Gazul rusesc spre Finlanda a fost oprit

„Livrările de gaze naturale către Finlanda în cadrul contractului de aprovizionare Gasum au fost întrerupte", a declarat compania într-un comunicat, completând că acum gazul va fi furnizat din alte surse prin gazoductul Balticconnector, care leagă Finlanda de Estonia.

Grupul finlandez a cerut ca toate plățile viitoare pentru livrările sale de export de gaze să fie decontate în ruble, nu în euro. Gasum a respins cererea și grupul a anunțat marți că va solicita arbitraj în justiție. Deși gazul reprezintă numai 8% din energia consumată în Finlanda, cel folosit de teritoriu provine în principal din Rusia. Gasum a dat asigurări însă că va putea obține gaz de la alți furnizori și că își va continua activitățile în mod firesc.

Rusi a avertizat Finlanda că aderarea la NATO ar fi „o greșeală gravă cu consecințe de amploare”

Finlanda și Suedia au hotărât să se alăture NATO din cauza ofensivei ruse împotriva Ucrainei. Cele două țări consideră că Moscova este o amenințare, în timp ce decenii, în special pe tot parcursul Războiului Rece, acestea au ales nealinierea.


  • Finlanda are o graniță cu Rusia de aproape 1.3000 de kilometri.

Rusia a avertizat Helsinki că o candidatură oficială de aderare la NATO ar fi „o greșeală gravă cu consecințe de amploare”. Kremlinul și-a motivat atacul militar din Ucraina prin apropierea vecinului său vestic de NATO, susținând că aceasta reprezintă o amenințare „esențială” la adresa securității sale.

Biden: Suedia și Finlanda îndeplinesc „toate criteriile” pentru aderarea la NATO

Președintele Statelor Unite ale Americii, Joe Biden, a afirmat joi că Finlanda și Suedia îndeplinesc „toate criteriile” pentru a adera la NATO și a anunțat că va cere Congresului american să aprobe „cât mai rapid posibil” candidaturile lor.

Citeste si:
Finlanda a început să ridice un gard la graniță cu Rusia
Finlanda a început să ridice...

Liderul american a mai spus că SUA vor lucra cu cele două țări nordice pentru „a face față oricărei agresiuni” de care ar putea fi vizate în timpul procedurii de aderare. Pe de altă parte, însă, dacă majoritatea țărilor membre NATO și-au declarat entuziasmul pentru această schimbare, Turcia a amenințat că va bloca procesul. Șeful de stat finlandez Sauli Niinisto a dat asigurări că este „gata să discute" cu Ankara despre toate „îngrijorările sale".

„Condamnăm terorismul sub toate formele sale", a adăugat el, în contextul în care autorităţile turce le reproşează celor două ţări că adăpostesc „terorişti" din Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK).

La rândul său, prim-ministrul suedez Magdalena Andersson a declarat că un „dialog" este în curs cu Turcia pentru „a rezolva" aceste probleme.

Citeste si:
Cât gaz mai avem în depozite. România are cea mai rapidă rată de...
Cât gaz mai avem în depozite....

Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 21 Mai 2022 - 10 : 05

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.