Armata rusă a declarat vineri că a „eliberat complet” combinatul siderurgic Azovstal din orașul strategic Mariupol, în sud-estul Ucrainei, după capitularea ultimilor soldați ucraineni prezenți acolo. De asemenea, președintele rus Vladimir Putin a fost informat de ministrul Apărării, Serghei Șoigu, despre „încheierea operațiunii și eliberarea completă a combinatului și a orașului Mariupol”. 

Mariupol: Armata rusă afirmă că a „eliberat complet” combinatul Azovstal

„De la 16 mai, 2.439 de nazişti din (regimentul) Azov şi soldaţi ucraineni blocaţi în uzină s-au predat. Astăzi, 20 mai, ultimul grup de 531 de luptători s-a predat", a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, Igor Konaşenkov, într-un comunicat postat pe Telegram.

Potrivit acestei surse, preşedintele rus Vladimir Putin a fost informat de ministrul Apărării, Serghei Şoigu, despre „încheierea operaţiunii şi eliberarea completă a combinatului (Azovstal) şi a oraşului Mariupol”.

Igor Konaşenkov a evidențiat că liderul luptătorilor din regimentul Azov la fața locului s-a predat și a fost evacuat din uzină într-un „vehicul blindat special” pentru a nu fi atacat de locuitorii ostili.

Comandantul regimentului Azov anunță că a primit ordin de la Kiev să înceteze lupta la Azvostal

Ultimii soldați ucraineni rămași în combinatul siderurgic Azovstal din Mariupol au primit de la Kiev ordinul „să înceteze să apere orașul”, a anunțat comandantul regimentului Azov, Denis Prokopenko.

„Comandamentul militar superior a dat ordinul de a salva vieţile militarilor garnizoanei noastre şi de a înceta să apărăm oraşul”, a spus Prokopenko într-un mesaj video.

”Am reuşit să salvăm civilii, răniţii grav au primit ajutorul necesar, am reuşit evacuarea în vederea unui schimb ulterior'' de prizonieri şi „procesul continuă'' pentru evacuarea corpurilor militarilor ucişi, a adăugat comandantul regimentului Azov.

Citeste si:
Un nou atac cu rachete al armatei ruse asupra Kievului
Un nou atac cu rachete al...

„Sper că în curând familiile şi întrega Ucraină îşi vor putea înmormânta combatanţii cu onoruri. Glorie Ucrainei!”, şi-a încheiat mesajul Denis Prokopenko.

Complexul siderurgic ce are un labirint de galerii subterane a fost ultima redută a trupelor ucrainene în orașul-port de la Marea Azov asediat de forțele moscovite. În prezent, acesta este în mare parte distrus în urma luptelor.

După recenta evacuare a civililor, inclusiv femei și copii, care se refugiază în adăposturile combinatului, 1908 de combatanți ucraineni s-au predat trupelor ruse începând de luni. Printre ei se numără și răniți, conform ultimului bilanț anunțat vineri de Ministerul rus al Apărării. În același timp, Serghei Șoigu a anunțat că regiunea ucraineană Lugansk, din estul Ucrainei, este aproape cucerită.

Citeste si:
Zelenski acuză Crucea Roșie că nu protejează drepturile...
Zelenski acuză Crucea Roșie...

Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 21 Mai 2022 - 10 : 05

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.