Cum ar putea plăti țările din Europa gazul rusesc fără a încălca sancțiunile

Luna trecută, Comisia Europeană a anunțat că țările UE își pot achita serviciile pentru gazul rusesc, dar fără a încălca sancțiunile impuse de Europa împotriva Rusiei. Acest lucru este posibil doar în anumite condiții, după ce Moscova a cerut statelor europene ca plata gazului să se facă deja în ruble, moneda națională a Rusiei.

Potrivit unui ghid actualizat și pus la dispoziție țărilor UE, Comisia Europeană menționează că sancțiunile europene nu interzic companiilor să își deschidă un cont la o bancă desemnată și să facă plățile pentru gazele rusești în moneda care este indicată în contractele lor existente. Tranzacția este declarată reușită atunci când moneda specificată este achitată. Majoritatea contractelor țărilor din Europa încheiate cu compania rusească Gazprom sunt în euro sau dolari.

După un val de sancțiuni la adresa Rusiei, Gazprom a decis ca toate țările care se folosesc de gazul rusesc să-l achite în ruble, iar țările care vor refuza noile condiții nu vor mai beneficia de gaz din parte Rusiei.


Polonia și Bulgaria a rămas fără gaz rusesc

Luna trecută, Rusia a întrerupt livrările de gaze către Polonia și Bulgaria, după ce țările au refuzat să achite gazul în ruble. La scurt timp, Guvernul de la Sofia a anunțat că Bulgaria va începe să primească gaze naturale lichefiate (GNL) din Statele Unite începând din luna iunie.

Guvernele din UE și marii importatori de gaz au cerut de la Bruxelles mai multă claritate în ceea ce privește posibilitatea de a cumpăra în continuare gaz din Rusia, utilizat la încălzirea locuinţelor, producerea de electricitate şi alimentarea cu energie a fabricilor din Europa.

Companiile ar trebui să ofere o explicație clară în care să se menționeze că în momentul în care achitările se fac în euro sau dolari, detaliu indicat și în contractele dintre cele două părți, obligațiile de achitare sunt respectate și îndeplinite.


„Astfel de plăţi în acea monedă descarcă definitiv operatorul economic de obligaţiile de plată care decurg din contractele respective, fără alte acţiuni din partea acestuia în ceea ce priveşte plata”, se arată în comunicat.


Odată ce companiile fac achitările în euro sau dolari, acestea vor evita implicarea în relațiile cu banca centrală rusă, cea care este sancţionată şi care ar fi putut fi implicată în conversia monedei euro în ruble.

Potrivit decretului preşedintelui Vladimir Putin, o tranzacţie este considerată finalizată în momentul în care moneda străină va fi convertită în ruble.