Macron și Scholz au vorbit aproape 2 ore la telefon cu Putin

Apelul, început în jurul orei 11.00 GMT, s-a încheiat înainte de ora 13.00 GMT, a precizat preşedinţia franceză, adăugând că Macron a discutat anterior cu preşedintele ucrainean Vladimir Zelenski online.

Într-o înregistrare video difuzată de preşedinţia ucraineană, Zelenski a făcut apel sâmbătă la liderii francez şi german să ajute la eliberarea primarului oraşului ucrainean Melitopol, răpit cu o zi în urmă de ruşi, potrivit Kievului.

Emmanuel Macron, Olaf Scholz şi Vladimir Putin au mai avut o discuţie telefonică joi, în cursul căreia Franţa şi Germania "au cerut Rusiei un armistiţiu imediat".

Europenii au înăsprit presiunea asupra Rusiei

După întâlnirea lor de la 7 februarie de la Kremlin, Macron a avut nouă convorbiri telefonice, luând-o în considerare şi pe cea de joi, cu Vladimir Putin, potrivit evidenţelor Palatului Elysée.

Reuniţi joi şi vineri la Versailles, europenii au sporit presiunea asupra Rusiei pentru ca aceasta să-şi înceteze ofensiva militară cu ameninţări de noi sancţiuni "masive" împotriva Moscovei şi o dublare a finanţărilor pentru armament destinat Ucrainei.

Emmanuel Macron nu a exclus ca UE să lovească ulterior importurile de gaz şi de petrol, până acum scutite din cauza costului unei astfel de măsuri pentru europeni, foarte independenţi de hidrocarburile din Rusia, informează Agerpres.