Cine sunt Valeri Zalujnîi și Serghei Șoigu, generalii care conduc cele două armate

Valeri Zalujnîi, omul din spatele armatei ucrainene, este unul dintre puținii oameni de încredere ai președintelui Volodimir Zelenski. Șeful forțelor armate nu se află în această funcție de mult timp. În 2021 a ajuns în post. Un aspect interesant despre acesta este că e primul șef de Stat Major care nu este școlit într-o academie sovietică.

A fost ales de către liderul de la Kremlin, printre altele, și pentru că are o gândire occidentală. S-a născut în Novograd-Volinski, un oraş de tradiţie catolica şi influenţă poloneză. Acesta face parte încă dintr-o generație aflată la jumătatea distanței dintre actorul-președinte și „mumiile” URSS. Este un general care poate să zâmbească soldaților și un modernizator fără orgolii mărunte.


„Tinerii care intră astăzi în Academie sunt diferiţi de cum eram noi. Sunt mai buni. Ei ştiu limbi străine, merg de la birou pe câmpul de luptă, luând cu ei priceperea cu gadgeturile electronice care au intrat în echipamentul de luptă”, a declarat comandantul.


Zalujnîi este cel care a insistat ca Ucraina să participe la tabere de antrenament cu americanii și cu britanicii, dar și cel el a cerut compatibilitate între armele și sistemele de comunicații ale NATO, având în vedere că intrarea în organizația militară va fi dificilă.

Foto: Azerbaijan News24/Facebook.com


Șoigu, om vechi la vârful statului

Originar din regiunea Tuva din Rusia, Șoigu, de profesie inginer constructor, a ajuns la Moscova în perioada destrămării Uniunii Sovietice, devenind ministrul pentru situații de urgență. Șoigu are distincția de a fi una dintre puținele persoane din guvernul rus care a deținut o funcție de conducere după prăbușirea URSS-ului.


„Dacă vă uitați la cei care au fost în roluri de ministru în 1999 și care mai sunt încă în funcție acum, există două nume: unul e Șoigu, celălalt este Putin”, a declarat pentru Fox News Dmitri Gorenburg, doctor în științe militare, un expert militar rus.


Comandantul a devenit, în timp, o figură atractivă pentru politică. În 1999 a fost ales la conducerea Partidului Unității în alegerile pentru Duma de Stat din 1999, iar în 2012 a fost ales de Vladimir Putin ca ministru al Apărării, deși nu avea niciun fel de pregătire militară sau experiență de luptă. Totul s-a întâmplat după o serie de scandaluri de corupție care a sfârșit brusc mandatul predecesorului său, Anatoli Serdiukov.

Longevitatea politică și aprecierea publică a lui Șoigu i-au determinat pe analiști să îl numească drept potențial succesor al liderului de la Kremlin. Experții intervievați de The Moscow Times în 2015 au pus sub semnul întrebării această ipoteză.


„Nimeni cu numele de familie Șoigu nu ar putea fi ales vreodată președinte al Rusiei”, a declarat Stanislav Belkovski, un proeminent analist politic, pentru Fox News. Specialistul s-a referit la originile ministrului din republica siberiană Tuva, unde șamanismul animist este practicat de populație alături de budismul tibetan.


În 2013, chiar Putin a fost întrebat dacă îl vede pe Șoigu ca fiind viitorul său succesor. „Poporul din Federația Rusă îmi va alege succesorul”, a răspuns șeful de stat rus.