Investiţiile străine globale s-au ridicat la 1.650 miliarde dolari în 2021, o puternică majorare, de 77%, după prăbuşirea provocată de pandemie în 2020, şi au depăşit nivelurile anterioare crizei sanitare, a anunţat miercuri Conferinţa Naţiunilor Unite pentru Comerţ şi Dezvoltare (UNCTAD), relatează agenţia EFE.

Investiţiile în economiile dezvoltate, foarte scăzute în 2020, au crescut cu 199 % în 2021, în timp ce în economiile în curs de dezvoltare sau mai puţin dezvoltare, unde recuperarea a fost afectată de factori precum rata scăzută de vaccinare, avansul a fost mai moderat, de 30% şi, respectiv, de 19%.

"Este foarte îngrijorătoare stagnarea noilor investiţii în sectoare cheie din ţările mai puţin dezvoltate, precum electricitatea, sectorul alimentar sau sanitar", a subliniat, la prezentarea cifrelor, secretarul general al UNCTAD, costaricana Rebeca Grynspan.

Asia a fost regiunea care a atras cele mai multe investiţii străine (696 miliarde de dolari, în creştere cu 18%), urmată de America (531 miliarde, plus 105 %) şi Europa (305 miliarde de dolari, o puternică creştere de 1.450% explicată prin nivelul foarte redus al investiţiilor din anul anterior).

SUA au atras investiţii străine în valoare de 323 miliarde de dolari anul trecut, în creştere cu 114%, pe care UNCTAD o atribuie în principal fuziunilor şi achiziţiilor transfrontaliere.

În Uniunea Europeană, avansul a fost mai modest, de 8% (165 miliarde de dolari), în timp ce China a atras o sumă record de 179 miliarde de dolari, cu o creştere interanuală de 20%.

De asemenea, s-au evidenţiat fluxurile de investiţii din Brazilia, care s-au dublat, până la 58 miliarde de dolari, în timp ce în India acestea s-au redus cu 26%, după o cifră record de fuziuni şi achiziţii în 2020.

Pentru 2022, UNCTAD menţine perspectivele pozitive, deşi consideră improbabil să se repete "efectul de recul" din 2021.

Agenţia consideră că proiectele internaţionale de infrastructură vor fi un factor important pentru menţinerea tendinţei ascendente a investiţiilor, anul acesta.

Citeste si:
Natalitatea în România, cel mai scăzut nivel din ultimii 134 de ani
Natalitatea în România, cel...

Factori precum ritmul de vaccinare în ţările în curs de dezvoltare sau problemele din lanţurile globale de aprovizionare, preţurile energiei sau inflaţia pot gener incertitudini, avertizează UNCTAD.AGERPRES.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 20 Ianuarie 2022 - 11 : 01

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.