O nouă anchetă a identificat un alt suspect care ar fi putut să o trădeze pe Anne Frank și familia ei. Vince Pankoke, un fost agent special al FBI, a dezvăluit că o echipă de investigatori pe care a condus-o a descoperit identitatea persoanei care a dezvăluit naziștilor unde se ascundeau evreica germană și rudele sale. 

Bărbatul suspectat că ar fi trădat-o pe Anne Frank a fost identificat după 77 de ani cu ajutorul tehnologiei

Anne Frank a murit într-un lagăr de concentrare nazist, în anul 1945, la vârsta de 15 ani, după doi ani în care a stat ascunsă într-o anexă secretă a unei clădiri în care muncea Otto Frank, tatăl adolescentei. În data de 4 august 1944, un informator a cărui identitate nu a fost descoperită timp de aproape opt decenii, i-a condus pe polițiști spre locația respectivă.

Naziștii au arestat familia Frank alături de o altă familie care locuia împreună cu ei. Frank și sora sa, Margot, au murit de febră tifoidă, în 1945, în lagărul de exterminare Bergen-Belsen. Singurul membru al familiei Frank care a supraviețuit Holocaustului a fost Otto Frank.

Retail jobs

După eliberarea, în 27 ianuarie 1945 (de către trupele sovietice) a lagărului de la Birkenau, bărbatul a locuit până în 1953 la Amsterdam. După aceea, s-a mutat la Basel, Elveția, unde a stat cu sora sa. Acolo s-a recăsătorit cu Elfriede Markovits, care și-a pierdut, la rândul său, soțul și fiul la Auschwitz. Până la moartea sa, pe data de 19 august 1980, Otto și-a dedicat viața publicării jurnalului Annei. Scrierile fetiței reprezintă cea mai faimoasă relatare de primă mână a vieții evreiești în timpul războiului.

Mister elucidat după aproape opt decenii

O echipă care include un fost agent FBI a spus că Arnold van den Bergh, o figură evreică din Amsterdam, a „renunțat”, probabil, la franci pentru a-și salva propria familie și a trădat-o pe Anne.

Citeste si:
Tânărul suspect în cazul morții studenților din Iași se plânge că...
Tânărul suspect în cazul...

Grupul de istorici și alți experți au petrecut șase ani folosind tehnici moderne de investigație pentru a rezolva cazul, care a inclus folosirea algoritmilor de computer pentru a căuta conexiuni între mulți oameni diferiți, conform BBC.

Van den Bergh a fost membru al Consiliului Evreiesc din Amsterdam, un organism obligat să implementeze politica nazistă în zonele evreiești, care a fost desființat în 1943, moment în care membrii săi au fost trimiși în lagăre de concentrare.

Echipa a constatat că van den Bergh nu a fost dus într-o tabără, ci, în tot acest timp, a locuit în Amsterdam. De asemenea, a existat o sugestie că un membru al Consiliului Evreiesc a furnizat informații naziștilor.

„Când van den Bergh și-a pierdut toată seria de protecții care îl scuteau de a trebui să meargă în lagăre, a trebuit să ofere naziștilor ceva valoros cu care a avut contact pentru a-i lăsa pe el și pe soția lui la acea vreme să rămână în siguranță”, a spus fostul FBI, pentru CBS 60 Minutes.

Citeste si:
Șapte episcopi din Atena au fost implicați într-un atac cu acid
Șapte episcopi din Atena au...

Totodată, grupul de experți a găsit dovezi care relevă că Otto Frank ar fi știut cine este trădătorul. Ei au găsit în dosarele unui anchetator o copie a unei note anonime trimise lui Otto Frank în care îl identifică pe Arnold van den Bergh drept turnător. Ziarul olandez Volkskrant relatează că van den Bergh a murit în 1950.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio, apoi a intrat „în pâine”, cu un program full-time, la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. De atunci și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 18 Ianuarie 2022 - 01 : 01

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.