Statele Unite şi aliaţii lor occidentali şi-au exprimat sâmbătă "îngrijorarea" cu privire la "execuţiile sumare" ale unor foşti membri ai forţelor de securitate afgane de către regimul taliban, dezvăluite de organizaţiile pentru apărarea drepturilor omului, şi au cerut deschiderea rapidă a unei anchete, notează AFP.

"Suntem profund îngrijoraţi de informaţiile privind execuţii sumare şi dispariţii forţate ale unor foşti membri ai forţelor de securitate afgane, documentate de Human Rights Watch şi alţii", au afirmat peste 20 de ţări, printre care Marea Britanie, Japonia, România, precum şi Uniunea Europeană într-un comunicat dat publicităţii de Departamentul de Stat al SUA.

"Subliniem că presupusele acţiuni constituie încălcări grave ale drepturilor omului şi contravin amnistiei anunţate de talibani", au declarat grupul de aliaţi, lansând un apel noii conduceri afgane să se asigure că amnistia este aplicată şi "menţinută în întreaga ţară şi în toate rândurile lor".

Săptămâna aceasta, organizaţia Human Rights Watch (HRW) a publicat un raport în care spune că documentează "uciderea sau dispariţia a 47 de foşti membri ai Forţelor naţionale de securitate afgane care s-au predat sau au fost reţinuţi de forţele talibane între 15 august şi 31 octombrie".

"Printre victime se numără membri ai personalului militar, poliţişti, agenţi ai serviciilor de informaţii şi miliţieni", a precizat HRW.

Pentru Washington şi aliaţii săi, "cazurile semnalate trebuie să facă obiectul unor anchete rapide şi transparente, cei responsabili trebuie traşi la răspundere şi aceste etape trebuie anunţate clar pentru a acţiona ca un mijloc de descurajare imediat a unor noi crime şi dispariţii".

Talibanii au preluat puterea în Afganistan în august, când guvernul susţinut de Statele Unite la Kabul ţi armata ţării s-au prăbuşit.

Responsabili americani au discutat cu autorităţile afgane la începutul acestei săptămâni şi au îndemnat mişcarea islamistă să ofere acces la educaţie femeilor şi fetelor din întreaga ţară. De asemenea, Statele Unite "şi-au exprimat îngrijorarea profundă cu privire la acuzaţiile de încălcare a drepturilor omului", a declarat un purtător de cuvânt american.

Citeste si:
Talibanii îndeamnă la pace după masacrul din Afganistan. Gruparea...
Talibanii îndeamnă la pace...

Pe lângă Statele Unite şi Uniunea Europeană, semnatarii comunicatului sunt Australia, Belgia, Bulgaria, Canada, Danemarca, Elveţia, Finlanda, Franţa, Germania, Japonia, Macedonia de Nord, Marea Britanie, Noua Zeelandă, Polonia, Portugalia, România, Spania, Suedia, Ţările de Jos şi Ucraina. AGERPRES.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 7 Decembrie 2021 - 01 : 12

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.