Barbados a devenit o nouă republică

Statul Barbados a devenit la miezul nopții o nouă republică, având primul preşedinte. Republica a rupt ultimele legături coloniale rămase cu Marea Britanie la aproape 400 de ani de la sosirea primelor nave engleze pe insula din Caraibe, potrivit Reuters.

Noua republică a fost sărbătorită de oamenii care se aflau pe podul Chamberlain din capitala Bridgetown. Momentul a fost marcat cu o salvă de 21 de tunuri în timp ce imnul naţional al noului stat a fost interpretat într-o Piaţă a Eroilor cu o mulțime de oameni.

Prinţul Charles, moştenitorul tronului britanic, a asistat la întreaga ceremonie, stând în picioare, sumbru, în timp ce steagul regal al reginei Elisabeta a fost coborât şi a fost declarat noul Barbados.


Rihanna, declarată erou național

„Noi, poporul, trebuie să dăm Republicii Barbados spiritul şi substanţa sa”, a declarat preşedintele Sandra Mason, primul preşedinte al insulei. „Noi trebuie să-i modelăm viitorul. Noi suntem păstrătorii naţiunii noastre. Noi, poporul, suntem Barbados”.

După un program de dansuri şi muzică locală, și discursuri cu ocazia celebrării sfârşitului colonialismului, interpreta Rihanna a fost desemnată erou naţional de către prim-ministrul Mia Mottley, liderul mişcării republicane din Barbados.

Naşterea noii republicii, la 55 de ani de când Barbados şi-a declarat independenţa, ar putea fi un imbold şi pentru alte foste colonii de a se dezice de legăturile cu monarhia britanică.