Exact cu un an în urmă, la 3 august 2020, fostul rege al Spaniei, Juan Carlos, îşi părăsea ţara pentru a începe un exil de lux în Emiratele Arabe Unite (EAU), dar anchetele judiciare care l-au determinat să plece sunt în curs de desfăşurare şi fac ipotetică eventuala sa revenire în patrie, comentează marţi AFP.

Referitor la această plecare, fostul monarh, în vârstă de 83 de ani, explicase că voia ''să-i faciliteze'' fiului său Felipe al VI-lea ''exercitarea'' funcţiilor în faţa ''consecinţelor publice ale unor evenimente din trecut din viaţa (sa) privată''.

Dar destinaţia aleasă pentru refugiu, Emiratele Arabe Unite, a exacerbat criticile, în timp ce legăturile sale cu monarhiile din Golf sunt în centrul suspiciunilor cu privire la averea sa opacă.

Juan Carlos face obiectul unor anchete în Spania şi în Elveţia, justiţia încercând să stabilească dacă a încasat sau nu un comision în cadrul atribuirii unor companii spaniole a unui contract pentru construirea unei linii de tren de mare viteză în Arabia Saudită în 2011.

În centrul acestui caz figurează un virament de 100 milioane de dolari pe care i-ar fi primit în 2008 de la fostul rege saudit Abdallah într-un cont din Elveţia.

Vizat în Spania de alte două anchete judiciare, Juan Carlos a încercat să evite urmărirea penală procedând de la sfârşitul anului 2020 la două regularizări ale obligaţiilor fiscale pentru o sumă totală de peste 5 milioane de euro.

Dar justiţia nu s-a pronunţat încă, în timp ce autorităţile fiscale au deschis în plus o anchetă pentru a stabili originea acestor fonduri.

Juan Carlos nu a fost urmărit penal pentru nicio infracţiune până în prezent. Însă respectivele anchete au afectat reputaţia acestui actor-cheie în tranziţia spre democraţie după sfârşitul dictaturii franchiste în 1975, care a trebuit să abdice în 2014 pe fondul înmulţirii dezvăluirilor despre viaţa sa privată.

Ceremoniile ocazionate de împlinirea a 40 de ani de la lovitura militară eşuată la 23 februarie 1981, la dejucarea căreia a contribuit, au avut loc anul acesta în absenţa sa.

Citeste si:
Oana Lis și-a pus fanii pe jar. Ce avere ar fi primit vedeta:...
Oana Lis și-a pus fanii pe...

Deşi detalii ale anchetelor în centrul cărora se află mai răsuflă în presa spaniolă, Juan Carlos rămâne departe de luminile reflectoarelor de un an, de când s-a stabilit în insula paradisiacă Nurai, unde este vizitat cu regularitate de fiicele sale Elena şi Cristina.

El a acordat un singur interviu în februarie pentru a asigura în publicaţia online OKDiario că se simte bine şi face exerciţii ''de două ori pe zi'', după ce în media apăruseră fotografii care îl arătau ca fiind ajutat de doi bodyguarzi să meargă.

Preocupat să protejeze imaginea monarhiei, Felipe al VI-lea s-a distanţat de tatăl său, renunţând la moştenirea personală a acestuia şi privându-l totodată pe acesta de o alocaţie anuală de aproape 200.000 de euro de la buget.

Potrivit lui Jose Apezarena, autorul mai multor volume despre Felipe al VI-lea, actualul monarh nu vrea să dea undă verde întoarcerii tatălui său în Spania.

Citeste si:
Fanii Survivor România, revoltați după ce Relu Pănescu a fost...
Fanii Survivor România,...

De obicei foarte monden, ''Juan Carlos este singur şi plictisit'' în Emirate, subliniază jurnalistul. ''El vrea să se întoarcă şi i-a explicat asta fiului său'', dar ''poziţia palatului regal'' este să nu autorizeze revenirea sa ''până când problemele cu justiţia nu vor fi încheiate''.

''Acesta este regele care a adus democraţia în Spania'', nu este inculpat şi şi-a ''regularizat situaţia cu autorităţile fiscale, astfel că nu i se pare foarte normal să rămână în afara Spaniei'', spune jurnalistul.

Problemele lui Juan Carlos au oferit argumente susţinătorilor abolirii monarhiei, cum ar fi partidul stângii radicale Podemos, membru al coaliţiei de guvernământ, care cere constituirea unei comisii parlamentare de anchetă. Iniţiativa sa a blocată de socialiştii premierului Pedro Sanchez şi de forţele de dreapta.

Citeste si:
O femeie de 115 ani din Spania ar putea fi noua decană de vârstă a...
O femeie de 115 ani din...

Două sondaje la începutul acestui an au arătat că sprijinul pentru monarhie a crescut de la exilul lui Juan Carlos, redevenind majoritar.

Dar potrivit unui sondaj publicat duminică de cotidianul de dreapta La Razon, 42,9% dintre spanioli cred în continuare că problemele fostului rege afectează guvernarea fiului său. AGERPRES.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 3 August 2021 - 12 : 08

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.