220 de miliarde de măşti este echivalentul a 40 de măşti pentru fiecare persoană care trăieşte în afara Chinei.

Prima ţară care a fost lovită de coronavirus s-a transformat rapid în principalul producător mondial de măşti medicale, iar produsele medicale au devenit un important motor pentru exporturile chineze.

Vineri, vice-ministrul chinez al Comerţului, Qian Keming, a declarat presei că pe lângă măşti medicale, anul trecut China a exportat şi 2,3 miliarde de combinezoane de protecţie şi un miliard de kituri de depistare a virusului, "având o contribuţie importantă la lupta globală împotriva pandemiei".

La începutul acestei luni, un oficial din administraţia vamală chineză a precizat că numai livrările de măşti medicale au avut o valoare de 340 miliarde yuani (52,6 miliarde dolari).

China, ţara unde a apărut pentru prima dată Covid-19 la finele lui 2019, este şi prima ţară care şi-a revenit economic după ce a impus măsuri stricte de carantină şi control a virusului. Graţie acestor măsuri, China este singura mare economie a lumii care în 2020 a înregistrat o creştere economică pozitivă (2,3%).

Vineri însă, un oficial din Ministerul chinez al Comerţului, Chu Shijia, a subliniat că gigantul asiatic se confruntă în continuare cu un context "sever şi complex" în ceea ce priveşte comerţul extern şi investiţiile în acest an, informează Agerpres.