În regiunea siberiană Iacuția, aflată dincolo de Cercul Polar, temperaturile au scăzut până la -40 de grade Celsius încă de acum o lună și se așteaptă -50 de grade în această săptămână.

„Frontul de aer rece, ger foarte puternic, e în principiu un fenomen normal în regiunea noastră. Dar nu am mai avut în Iacuția o iarnă așa de grea în ultimii 14 ani, din 2006 încoace.”, Tatiana Marshalik, șef al centrului hidrometeorologic din Yakutia.

Mulți localnici nu s-au așteptat la valul rece, venit din senin după o toamnă neobișnuit de caldă. Pentru alţii, temperaturile atât de scăzute nu reprezintă o surpriză.

„M-am născut în Yakutsk și locuiesc aici în perioada asta, așa că m-am obișnuit cu gerul. -50 de grade e ceva normal pentru orașul nostru.”, Afanasiy Andreev, rezident.

Localnicii de pe acele meleaguri spun că, pentru friguroşi, cele mai bune sfaturi sunt cele simple.

„Regula principală e să nu stai într-un singur loc și să te tot miști. Asta e cel mai important. Când te miști, te încălzești.”, Dmitry Kuznetsov, rezident.

Șoferii au mult de furcă. Unii lasă motorul maşinii în funcţiune noaptea, ca să nu înghețe. Alții recurg la huse pentru autoturisme ori termostate pentru pornirea automată.

„Când acopăr mașina, pot să opresc contactul. Am un termostat conectat la alarmă și, dacă temperatura din interior scade sub -10 grade Celsius, atunci mașina pornește singură ca să încălzească motorul, apoi se oprește. Sunt vreo două porniri automate în fiecare noapte.”, Anton Karpov, șofer.

Potrivit meteorologilor, gerul din această iarnă va acoperi zona până la sfârșitul lunii ianuarie, iar temperaturile ar putea ajunge până la -60 de grade Celsius, informează stirileprotv.ro.